21

OV-chipkaart blijkt zakkenroller

25.000 treinreizigers per maand vergeten uit te checken … NS ontkent winst te maken op vergeetachtigheid ... GroenLinks wil onderzoek

Ov-reizigers verspillen miljoenen euro’s aan de NS omdat ze vergeten uit te checken. Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat slechts een tiende van de reizigers het geld terugvraagt wanneer zij vergeet zichzelf uit te checken. Een meerderheid laat het er bij zitten.

Uit het onderzoek blijkt dat maandelijks 25.000 NS-reizigers te uitcheckpoortjes missen en daardoor flink wat overbodige euro’s kwijtraken aan openbaar vervoersbedrijven. De NS erkent miljoenen euro’s te veel binnen te krijgen, maar benadrukt geen winst te maken. “Dat hebben we beloofd”, zegt een woordvoerder van de NS.

GroenLinks wil dat demissionair minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat uitzoekt of de openbaar vervoersbedrijven werkelijk geen grote winsten binnenhalen. GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent wil precies weten hoeveel de ov-bedrijven verdienen aan de passagiers die zich vergeten uit te checken. In een persbericht zegt Van Gent:

De OV-chipkaart is ingesteld om het reisgemak te vergroten, niet om de reiziger op kosten te jagen en het openbaar vervoer duurder te maken. Ik geloof het niet dat de OV-bedrijven zeggen dat ze niets verdienen aan de niet-uitcheckers. Dan maken ze wel hele hoge kosten. Ik wil graag van de minister weten hoeveel de OV-bedrijven verdienen en wat hij tot dusver met onze motie gedaan heeft. Wij zouden het ook een goed plan vinden als Eurlings een nieuwe campagne start: Check of je bent uitgecheckt!

Trouw: Wennen aan OV-chip kost reizigers miljoenen  

cc-foto: thms.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (21)