30

‘Overdrachtsbelasting is schadelijk voor de woningmarkt’

CPB: Overdrachtsbelasting werkt doorstroom op de woningmarkt tegen

Het Centraal Planbureau (CPB) pleit voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting die een koper betaalt over de aanschafprijs van zijn huis. Daarvoor in de plaats moet een belasting komen op de waardestijging. Uit een studie van CPB-onderzoeker Sijbren Cnossen blijkt dat de overdrachtsbelasting het Nederlandse belastingstelsel behoorlijk in de weg zit omdat daardoor grote verschillen ontstaan in de belastingdruk op ontroerende goederen.

Het probleem met de overdrachtsbelasting is volgens Cnossen het feit dat de overdrachtsbelasting telkens wordt geheven wanneer een huis verkocht wordt.

De overdrachtsbelasting is een onrechtvaardig en verstorend element dat schadelijk is voor de woningmarkt. […] Mensen blijven daardoor langer in hun woning zitten”, meldt Cnossen aan BNR-Nieuwsradio.

Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet de overdrachtsbelasting als een enorm obstakel waardoor de doorstroom op de de woningmarkt niet tot stand komt. Maar ze weet niet of een belasting op de waardestijging de juiste oplossing is.

Lees het onderzoek van Cnossen: Three VAT Studies
BNR: CPB: overdrachtsbelasting woning vervangen

cc-foto: bw14

Geef een reactie

Laatste reacties (30)