Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Overdrachtsbelasting is schadelijk voor de woningmarkt'

  •  
16-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
TeKoop_300.jpg
CPB: Overdrachtsbelasting werkt doorstroom op de woningmarkt tegen
Het Centraal Planbureau (CPB) pleit voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting die een koper betaalt over de aanschafprijs van zijn huis. Daarvoor in de plaats moet een belasting komen op de waardestijging. Uit een studie van CPB-onderzoeker Sijbren Cnossen blijkt dat de overdrachtsbelasting het Nederlandse belastingstelsel behoorlijk in de weg zit omdat daardoor grote verschillen ontstaan in de belastingdruk op ontroerende goederen.
Het probleem met de overdrachtsbelasting is volgens Cnossen het feit dat de overdrachtsbelasting telkens wordt geheven wanneer een huis verkocht wordt.
De overdrachtsbelasting is een onrechtvaardig en verstorend element dat schadelijk is voor de woningmarkt. […] Mensen blijven daardoor langer in hun woning zitten”, meldt Cnossen aan BNR-Nieuwsradio.
Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet de overdrachtsbelasting als een enorm obstakel waardoor de doorstroom op de de woningmarkt niet tot stand komt. Maar ze weet niet of een belasting op de waardestijging de juiste oplossing is.
cc-foto: bw14

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.