40

Overheid houdt zich niet aan eigen regels voor inhuur extern personeel

De overheid heeft vorig jaar veel meer geld uitgegeven aan het inhuren van extern personeel, schrijft het Algemeen Dagblad. De uitgaven aan extern personeel stegen in de afgelopen twee jaar met 19 procent. In 2016 ging het om een bedrag van 2,4 miljard Euro.

Deze ontwikkeling druist in tegen de oproep van het kabinet om de kosten van extern personeel terug te dringen. Onderzoek van het AD toont aan dat steeds meer ministeries de eigen rijksnorm overschrijden. In die norm is omschreven dat niet meer dan 10 procent van de personeelskosten naar externen mag gaan.

Het ministerie van Financiën geeft met 272 miljoen euro het meeste uit aan extern personeel. Daarna volgen het ministerie van Infrastructuur en Milieu met 252 miljoen euro, en het ministerie van Veiligheid en Justitie met 237 miljoen euro. De ministeries betaalden vooral veel aan externe ict-ers.

Naast ministeries huurden ook gemeenten op grote schaal mensen van buiten aan. Rotterdam huurde voor 86 miljoen euro personeel in. Amsterdam voor maar liefst 224 miljoen euro.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Laatste reacties (40)