Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid keek toe hoe Vestia miljarden euro's verbrandde

  •  
14-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vestia300_02.jpg
Onderzoekscommissie wil weer strenger toezicht
Het toezicht op woningcorporaties faalt aan alle kanten. Dat is de, enigszins voorspelbare, uitkomst van het onderzoek van commissie-Hoekstra. Niet alleen de toezichthouder, het Centraal Fonds Volkshuisvesting, maar ook het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het ministerie voor Wonen schieten te kort. Ze hadden kunnen weten dat de handel in derivaten tot problemen kon leiden, zoals bij de Rotterdamse woningcorporatie Vestia gebeurde.
De commissie-Hoekstra, bestaande uit een speciale commissie van wijzen, onder leiding van voormalig lid van de Raad van State, Rein Jan Hoekstra, deed onderzoek naar de affaires rondom Vestia en andere woningcorporaties. De commissie heeft zware kritiek op de toezichthouders en adviseert strenger toezicht en een nieuwe inspectie volkshuisvesting, om problemen in de toekomst te voorkomen.
3435739474_f8335da49e
Minister Stef Blok (Wonen) zal maandagmiddag of dinsdag het rapport openbaar maken. Bronnen verklaren tegenover NOS dat het ministerie in het rapport niet wordt gespaard. Zo zou er onvoldoende coördinatie tussen het ministerie en de toezichthouders zijn en was er te weinig zicht op financiële risico’s. Ook had het ministerie actiever moeten optreden.
Over Vestia zegt commissie-Hoekstra dat bestuurder Erik Staal veel te veel macht had. Hij werd niet tegengesproken en kon in hoge mate zelfstandig optreden. NOS schrijft hierover:
De risicobeheersing binnen de werkorganisatie was absoluut onvoldoende. De Raad van Toezicht stond op te grote afstand van de bestuurder, was onvoldoende kritisch en was zich onvoldoende bewust van risico’s.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.