Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid maakte grote fouten bij asielaanvraag Russische dissident

  •  
12-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
anp_dolmatov300.jpg
'Aleksandr Dolmatov had nooit in vreemdelingenbewaring mogen zitten'
Bij de presentatie van het onderzoek naar de dood van asielzoeker Aleksandr Dolmatov concludeert de onderzoekscommissie dat Dolmatov nooit in vreemdelingenbewaring had mogen zitten. De overheid heeft grote fouten gemaakt bij de asielaanvraag van de Russische dissident die in januari zelfmoord pleegde.
De conclusies van het onderzoek zijn hard. De Nederlandse overheid heeft op meerdere momenten onzorgvuldig gehandeld, aldus de onderzoekscommissie.
Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam. De inspectie vraagt zich nu af of zorgvuldiger handelen tot een andere afloop zou hebben geleid, maar die vraag zou niet te beantwoorden zijn. NOS op drie schrijft:
Op verschillende momenten is op verschillende manieren onzorgvuldig gehandeld. Op veel plekken was de informatie over Dolmatov onjuist. Zo was Dolmatov in beroep gegaan tegen zijn uitzetting en die uitspraak mocht hij in principe in Nederland afwachten. Toch werd hij op 13 januari in het uitzetcentrum gezet. Dat kwam door een fout in het systeem, dat een vinkje niet had aangezet. Daardoor stond zijn status op ‘verwijderbaar’.
Bovendien deed Dolmatov op 15 januari een eerste zelfmoordpoging in zijn cel. Het personeel wist te voorkomen dat hij daarin slaagde, maar haalde er geen arts bij. Dat had wel gemoeten. De dag erna werd hij door verpleegkundigen onderzocht. Ook die schakelden onterecht geen arts in, maar besloten dat hij terug kon naar het asielzoekerscentrum en dat hij niet in een observatiecel hoefde.
Dolmatov had in Nederland politiek asiel aangevraagd omdat hij vreesde dat hij in Rusland zou worden vervolgd. De 35-jarige Rus was lid van de oppositiepartij Het Andere Rusland. Hij zou in Rusland hebben gewerkt als ontwerper voor een bedrijf dat tactische raketten maakt. Ook was hij vermoedelijk op de hoogte van staatsgeheimen. Hij werd in mei vorig jaar gearresteerd tijdens een demonstratie tegen de Russische president Poetin, waarna hij politiek asiel aanvroeg in Nederland. Op 10 juni werd vervolgens tijdens een golf van huiszoekingen bij oppositieleiders ook de woning van Dolmatov’s ouders onderzocht.
Staatssecretaris Fred Teeven noemt de uitkomst van het onderzoek ‘schokkend’. Hij neemt de conclusies en aanbevelingen over en de familie van Dolmatov krijgt een schadevergoeding.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.