6

Overheid stalkt onderzoeksjournalist Brenno de Winter

De Winter wordt al maanden nog intensiever in de gaten gehouden dan eerder bekend ... Onder meer geweerd van NSS

Het zijn scenario’s zoals we ze kennen uit landen als bijvoorbeeld Egypte. Kritische journalisten die intensief worden gevolgd door politie en/of geheime dienst. Journalisten die zo onder druk worden gezet dat ze uiteindelijk hun werk niet langer kunnen doen. In Nederland gebeurt dat niet, zou je denken. Maar onderzoeksjournalist Brenno de Winter wordt al maanden intensief in de gaten gehouden door de overheid, zo meldt Nu.nl.

Eind maart kwam al aan het licht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie gegevens van De Winter hebben verspreid, waaronder zijn adres. Ook werd bekend dat medewerkers van de politie en beveiligers van het ministerie zijn gewaarschuwd voor De Winter, onder meer middels een affiche waarop staat dat de journalist “vermoedelijk werkt aan een artikel c.q. reportage over de beveiliging van instanties en overheidsdiensten” en hiervoor mogelijk zou proberen om “met niet-correcte legitimatie terreinen of gebouwen binnen te komen”.

Dinsdag maakt De Winter bekend dat hij nog veel nauwlettender in de gaten wordt gehouden dan hij voorheen dacht. Uit nieuwe opgevraagde informatie blijkt onder meer dat hij in januari door een beveiliger van de Dienst Bewaken & Beveiligen is waargenomen, voor de deur van het pand van de dienst in Den Haag. De beveiliger maakte daar melding van, hij “herkende de man als Brenno de Winter uit vorige briefingen”, zo schrijft de Landelijke Eenheid.

De Winter zat met een laptop op schoot. De beveiliger zag dat de laptop aan stond en dat De Winter aan het werk was. De beveiliger keek De Winter aan en zag dat De Winter geschrokken naar beneden naar zijn laptop keek.”

De onderzoeksjournalist laat weten dat hij nooit gemerkt heeft dat hij door een beveiliger gezien is. Hij zat op dat moment een column te tikken.

De Winter:

Het is bizar dat mijn werk kennelijk de oorzaak is om mij te signaleren. Mijn vrijheid van meningsuiting is blijkbaar een reden om mij te moeten volgen. Ik schrik daar van. Ik wist niet dat we al zo ver zijn.”

Hoe bizar het bespioneren van De Winter is vat Jeroen Weghs in een tweet samen:

Of zoals Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageert:

Dan ga je je afvragen waar de politie mee bezig is. Zijn ze de symptomen aan het bestrijden of zijn ze bezig de problemen die hij aankaart op te lossen.”

De Winter mag niet schrijven over NSS
Vanuit politiekringen werd de onderzoeksjournalist vooraf aan de Nuclear Security Summit (NSS) geadviseerd om geen accreditatie aan te vragen. “Dat zou beter voor me zijn”, verklaar De Winter. Wat de politie daar verder mee bedoelde, weet hij niet. Toch werd hij in aanloop naar de summit extra in de gaten gehouden. Die ‘aandachtsvestiging’ was volgens het ministerie noodzakelijk “met het oog op de NSS en de mogelijkheid die deze betrokkene zou kunnen aangrijpen om zijn vak uit te voeren”.

De Winter wil een aantal kopstukken van de Nationale Politie laten horen over de campagne die tegen hem is gestart. Omdat de politie geen openheid geeft, ziet hij geen andere optie.

Lees hier de column van Brenno de Winter met een overzicht van hoe hij de afgelopen tijd in de gaten is gehouden: Hoe de overheid wil voorkomen dat ik mijn werk doe

cc-foto: Brenno de Winter

Geef een reactie

Laatste reacties (6)