Laatste update 11:27
13

Overheid wil geld van overleden bankklant zonder erfgenamen, hebben

Onbeheerde nalatenschappen worden als het aan minister Plasterk ligt in de toekomst aan het Rijk overgedragen. Dat schrijft het AD zaterdag. Tientallen miljoenen euro’s, die nu nog in het bezit zijn van banken en verzekeraars, zouden hiermee de staatskas invloeien. Slapende bank- en verzekeringstegoeden moeten naar voorbeeld van De Volksbank in handen van de overheid komen, aldus Plasterk.

Het geld op een slapende rekening vervalt volgens de wet officieel na twintig jaar aan de bank of de verzekeraar. Binnen die twintig jaar zouden erfgenamen de mogelijkheid hebben om het nalatenschap op te eisen. Banken en verzekeraars maken echter geen gebruik van deze verjaringstermijn, ze keren tegoeden ook na die twintig jaar nog uit aan rechthebbenden die zich melden.

Plasterk wil dat nu veranderen: de minister wil dat slapende rekeningen die bij het Rijksvastgoedbedrijf in beheer zijn na twintig jaar aan de Staat vervallen. De Staat moet er dan wel alles aan hebben gedaan om de rechthebbenden op te sporen. Plasterk wil dat naast SNS, ASN Bank en RegioBank ook andere banken en verzekeraars hun slapende tegoeden overdragen of aanmelden bij het Rijksvastgoedbedrijf. “Elke vorm van samenwerking is wenselijk”, aldus zijn woordvoerder. “Als het er maar toe leidt dat meer erfgenamen krijgen waar ze recht op hebben.”

AD: Rijk wil geld van dode bankklant

Geef een reactie

Laatste reacties (13)