49

Overleg kabinet met D66 en GroenLinks mislukt

Kabinet had partijen nodig voor meerderheid in Eerste Kamer ... Pechtold: 'Teveel licht tussen de wensen'

Het overleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks zijn maandagavond afgebroken.

De gesprekken waren georganiseerd om te kijken in hoeverre de partijen konden helpen een aantal afspraken uit het regeerakkoord te steunen. dat is nodig omdat het kabinet anders geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Maar de onderhandelingen liepen uiteindelijk op niets uit.
Het kabinet zocht vooral steun voor  het sociale leenstelsel voor studenten en voor de versobering van de kindregelingen. In ruil daarvoor wilde D66 dat de bezuinigingen op onderwijs van tafel zouden gaan en vroeg Bram van Ojik om een vergroeiing van het belastingstelsel.
Volgens Pechtold zit er ‘teveel licht’ tussen de wensen van D66 om te investeren in onderwijs en wat het kabinet daarin wil investeren. Daarbij vindt D66 dat de regering grote hervormingen voor zich uitschuift.
Pechtold: “Dit had een akkoord kunnen worden. Maar het is nu teveel het opstellen van meevallers en blij zijn dat er niet wordt bezuinigd. Voor D66 is dit te weinig.”
Ook voor GroenLinks fractievoorzitter Bram van Ojik was het te weinig. Hij zag geen reden om verder te praten.
Minister Dijsselbloem van Financiën noemde het  overleg juist ‘constructief’ en zei dat de partijen elkaar juist ‘op vele fronten waren genaderd.’ Hij hoopt dat de gesprekken half augustus een vervolg krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)