111

Oxfam: pak ongelijkheid aan

100 rijksten verdienden vorig jaar vier keer wat nodig is om aan extreme armoede wereldwijd een einde te maken

De honderd rijkste mensen in de wereld hebben het afgelopen jaar genoeg verdiend om een einde te maken aan de extreme armoede in de wereld. En dat vier keer, aldus Oxfam.

Aan de vooravond van het World Economic Forum doet Oxfam een oproep aan de wereldleiders. Dat meldt de BBC. Terwijl de 100 rijkste mensen het afgelopen jaar een netto inkomen hadden van 240 miljard dollar, moesten de armen het doen met minder dan $1.25 per dag. De organisatie pleit voor een wereldwijde ‘new deal’ om de effecten van decennialang toegenomen ongelijkheid terug te draaien. Die oproep staat in het rapport ‘The Cost Of Inequality: How Wealth And Income Extremes Hurt Us All‘. In het rapport stelt Oxfam dat deze extreme verhoudingen ‘economisch inefficient’ zijn. Barbara Stocking:

We kunnen niet langer doen alsof de creatie van rijkdom voor een kleine groep automatisch goed is voor iedereen – te vaak is het tegendeel waar. De concentratie van middelen in de handen van de bovenste 1% drukt de economische activiteit en maakt het leven voor de rest zwaarder, met name voor degenen onderaan de economische ladder.

Oxfam doet een aantal concrete voorstellen, waaronder:

-Maak een eind aan de belastingparadijzen op de wereld
-Een omkering van de trend naar regressieve belasting in plaats van een progressief belastingstelsel
-Een wereldwijd minimaal belastingtarief voor bedrijven

Een eerste stap zou moeten zijn dat de wereldleiders zich er aan committeren om de mate van ongelijkheid terug te brengen tot het niveau van 1990, aldus Stocking.

Geef een reactie

Laatste reacties (111)