202

P&W toetsen Albayrak op biologische kenmerken

Clash over 'rare' vragen in talkshow

Nebahat Albayrak, kandidaat voor het PvdA-leiderschap, gaat deze keer echt voor de eerste plek en niet voor de tweede. Dat zei ze maandagavond in Pauw & Witteman. “Het verschil tussen mij en de andere kandidaten is dat ik als partijleider iedereen onder mij kan laten schitteren”, zei Albayrak. “Het gaat er bij de PvdA niet om wat we worden, maar wie we zijn.” Albayrak probeerde in de talkshow zo veel mogelijk op de inhoud in te gaan, maar zowel Pauw als Witteman leken slechts geïnteresseerd in hoe ze haar geslacht en etnische achtergrond zal inzetten.


Albayrak moest het eerste kwartier in P&W flink van zich afbijten. Jeroen Pauw en Paul Witteman vroegen haar of haar vrouw-zijn en Turkse afkomst (vanaf 5.28) mogelijk in haar voordeel zullen werken. Hoewel ze meerdere malen ‘nee’ antwoordde, bleven de heren door hameren.

“Wat is het? Zo’n 20 procent van de PvdA-stemmers is toch Turks?” initieerde Pauw. In beeld zien we opiniepeiler Maurice de Hond zijn hoofd schudden. Albayrak: “Ik zou mijn huiswerk nog een keer doen, Jeroen.” De politica bleef standvastig. “Bij de PvdA word je gekozen om je kwaliteit. Niet omdat je een man of een vrouw bent.”

Albayrak pleit vooral voor belastingverlaging voor bedrijven die de Nederlandse economische groei stimuleren. “Ik wil lokale initiatieven bijelkaar brengen […] We moeten wat we zeggen ook gaan doen.” Voor banken geldt een hele andere regel. Daar moeten de teugels veel strakker, vindt Albayrak.

Uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond blijkt dat Ronald Plasterk en Diederik Samsom aan kop gaan. Van de potentiële PvdA-kiezers geeft 33 procent de voorkeur aan Plasterk. Samsom staat op de tweede plek met 30 procent van de stemmen. Albayrak en Van Dam blijven op grote afstand.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (202)