170

PaarsPlus ketste af op ‘enkele miljarden’

Koningin raadpleegt Lubbers … Wilders keert terug van vakantie … Informateurs doen verslag aan koningin ... opdracht tot spoed leidde tot snelle breuk

De formatie van PaarsPlus ketste af op bezuinigingen van ‘enkele miljarden’ schrijven de informateurs Rosentahl en Wallage in hun verslag aan de koningin.

Brief informateurs aan koningin na mislukken PaarsPlus
De Volkskrant schrijft: 

Het verschil van mening tussen partijen betrof ‘enkele miljarden’ over ‘mogelijke overeenstemming op deelterreinen en een bezuinigingsopgave met zicht op begrotingsevenwicht in 2015’, zo schrijven de informateurs.
Rosenthal en Wallage schrijven dat in hun opdracht besloten lag dat de duur van het onderzoek beperkt moest blijven. D66 en GroenLinks zagen nog perspectief om een resultaat te bereiken, maar VVD en PvdA niet. Hierdoor stelden de informateurs vast dat ‘een spoedige totstandkoming’ van paars-plus ‘niet mogelijk is gebleken’.

 Update 00:45 Koningin Beatrix heeft oud-premier Lubbers (CDA) geraadpleegd. Wat er is besproken is onbekend. Lubbers heeft eerder bezwaren geuit tegen regeringsdeelname van de PVV. NRC Handelsblad schrijft:

De kabinetsformatie gaat nu een volgende fase in. Helemáál opnieuw beginnen hoeft niet. Want sinds het stuk lopen van de onderhandelingen over Paars Plus lijkt één pad onbegaanbaar. VVD en PvdA, de twee grootste partijen van het land, kunnen niet samen. Dat legt een hypotheek op het verdere verloop van de inmiddels 42 dagen durende kabinetsformatie. Paars Plus strandde op wat VVD en PvdA traditioneel verdeeld houdt: de financiën.
Ruttes pleidooi om nu eerst een centrumcombinatie van VVD, PvdA en CDA (samen 81 zetels) te onderzoeken, doet dan ook weinig realistisch aan. 

De Volkskrant schrijft over een mogelijke formatie met de PVV:

PVV-leider Geert Wilders, met 24 zetels de grootste winnaar van de verkiezingen, dringt nog steeds aan op een rechts kabinet met de VVD en het CDA. Maar CDA-fractieleider Maxime Verhagen hield dat af. Wat het CDA nu wil, is niet duidelijk. Verhagen wilde niet reageren en zit nog in het buitenland. Als het nodig is, komt hij terug naar Den Haag. Wilders onderbrak woensdag sowieso zijn vakantie om op tijd in Den Haag te kunnen zijn.

Trouw ziet de onderhandelingen met de PVV al beginnen:

Eerst onderhandelen over rechts met de PVV biedt volgens voor- en tegenstanders binnen de VVD en het CDA het grote voordeel dat eindelijk eens kan worden uitgemaakt of Wilders dat echt wel wil. Tegelijk blijft CDA-leider Verhagen in die variant voor het probleem staan dat een deel van de achterban tegen samenwerking met de PVV is. Als nu eerst de poging voor het middenkabinet mislukt, is de CDA-achterban misschien alsnog bereid met Wilders te onderhandelen: het land moet toch worden geregeerd. En na al die omzwervingen op rechts en in het midden kan later altijd nog een volgende poging tot Paars-plus opduiken, denken ze bij PvdA, D66 en GroenLinks.

De Pers zette de verschillen tussen een ‘middenkabinet’ en de peroxide-coalitie op een rijtje en concludeert dat die laatste minder tegenstellingen kent.

Geef een reactie

Laatste reacties (170)