79

Pact voor de Euro: vergaande afstemming economisch beleid

Wettelijk verankerde rem op uitgaven. Hogere pensioenleeftijd en loonmatiging. Noodfonds van in totaal 750 miljard. Pact moet concurrentiekracht van de eurozone versterken

De eurolanden hebben nieuwe afspraken gemaakt om hun financiële discipline te verscherpen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. Regels over begrotingsoverschrijding worden in een wet vastgelegd. Verder kiezen de lidstaten voor een hogere pensioenleeftijd en loonmatiging. De leiders van de landen bereikten vrijdagnacht een politiek akkoord over het zogenoemde ‘Pact voor de euro’.

De Volkskrant schrijft:

De strengere begrotingsdiscipline was een eis van de rijke eurolanden, waaronder Nederland en Duitsland. De zuidelijke (zwakkere) eurolanden eisten in ruil een omvangrijk nieuw noodfonds voor lidstaten die bijna failliet gaan. Ook daarover werd overeenstemming bereikt. Het nieuwe fonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), zal 500 miljard euro bevatten. Het Internationaal Monetair Fonds levert daarbovenop 250 miljard. Het ESM leent goedkoper aan landen in zware problemen dan het huidige tijdelijke noodfonds.

Lees meer bij de Volkskrant: Nieuw pact voor de euro

Geef een reactie

Laatste reacties (79)