210

‘Pak zwakke banken nú aan’

Bas Jacobs pleit in Buitenhof voor het opzetten van een bankenunie om zombiebanken te voorkomen ... Hoofdeconoom Citigroup: Enkele duizenden miljarden nodig om bankensector weer gezond te maken

Niet alle banken in Europa zijn even sterk. Sterker nog, er zijn meerdere zwakke banken die zomaar in de problemen zouden kunnen komen. Daarom moeten Europese leiders per direct beginnen met de schoonmaak van de bankensector. Er moet een bankenunie opgericht worden, met een gezamenlijke pot, om banken te ondersteunen en de afwikkeling van faillissementen uit te betalen. Dat stelt econoom Bas Jacobs in het tv-programma Buitenhof.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Jacobs:

Banken moeten nu hun verliezen openbaren en afschrijven en zich herkapitaliseren. Anders krijg je zombiebanken die niets uitlenen en ontstaat er in Europa een verloren decennium zonder economische groei. Een groot deel van de Europese banken is nu al afhankelijk van de ECB. Die banken met verborgen verliezen verlenen geen kredieten en knijpen de economie af.

Om de bankensector zo aan te kunnen pakken, pleit Jacobs voor een Europese bankenunie:

Zonder regime om banken af te wikkelen, te saneren of te redden, durven beleggers geen geld te steken in zwakke banken. Om de kredietverlening in Europa aan de gang te krijgen, moet de bankenunie in no time worden aangepakt.

Afgelopen week schreef Jacobs al over de zombiebanken. Volgens hem beslaan deze een groot deel van het Europees bankwezen. Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, sprak in een interview met het Financieele Dagblad zijn zorgen uit over de “levende doden” in de bankensector. Buiter:

De zombies eten de levende banken. De meeste banken zijn zombiebanken. Er is nauwelijks nieuwe kredietverlening aan het bedrijfsleven en de huishoudens. Een zombiebank leent zelfs geen geld meer uit voor goede projecten en dat is op grote schaal nu al het geval.

Volgens Jacobs is een groot deel van de Europese banken nu al afhankelijk van de Europese Centrale Bank. De banken knijpen de economie af, omdat ze met hun verborgen verliezen zitten en daardoor geen krediet meer verlenen.

Buiter stelt dat er enkele duizenden miljarden nodig zijn om de bankensector weer gezond te maken:

De balans van de bancaire sector in de eurozone is €38.000 miljard. Ik denk dat het om een bedrag tussen €1000 miljard en €3000 miljard gaat om die banken te ontzombiën en weer tot financieringsmotor van de reële economie te maken.”

Geef een reactie

Laatste reacties (210)