Laatste update 20:23
43

Pakistaanse student gelyncht vanwege vermeende blasfemie

In Pakistan is een 23-jarige man door een woedende menigte gelyncht omdat hij werd verdacht van godslastering. De student, Mashal Khan, een kritische student, werd volgens politie op het terrein van de universiteit in zijn hoofd geschoten en door de massa aangevallen. Hij overleed ter plekke.

De politie, die met ongeveer twintig man op de campus aanwezig was, greep niet in. Volgens de politie en het bestuur van de universiteit was de mensenmassa te groot. Enkele tientallen studenten zijn opgepakt naar aanleiding van de moord. De campus en de studentenhostels zijn gesloten tot nader order gesloten om te voorkomen dat er opnieuw geweld zou uitbarsten.

Godslastering wordt in Pakistan als een ernstige misdaad beschouwd. Sinds begin dit jaar wordt er door extremistische moslimgroeperingen een grote campagne gevoerd tegen blasfemie op social media. De Pakistaanse regering heeft media als Twitter en Facebook opgeroepen om mee te werken aan het opsporen en vervolgen van online activisten. De medewerking van de regering aan de campagne zou vooral bedoeld zijn als excuus om kritiek op mensenrechtenschendingen aan banden te leggen.

Intussen hebben Pakistaanse parlementariërs zich hard uitgelaten over de aanval. ‘Niemand heeft het recht om de wet in eigen hand te nemen, straf te bepalen en dan uit te voeren’ aldus Senator Rehman Malik. ‘De jongen die gedood is is iemands zoon en zij die hem gedood hebben zijn ook onze kinderen. Ze moeten tot aan de grens opgestookt zijn om zoiets gedaan te hebben’ zegt senator Mian Atiq.

Ook acteur Hamza Ali Abbassi, een belangrijke Pakistaanse publieke figuur, heeft de lynching sterk afgekeurd. Ook uit hij kritiek op Islamitische geleerden die zich tot nu toe stil hebben gehouden over het onderwerp.‘Deze moorddaad in de naam van mijn profeet is in zichzelf de grootst godslastering tegen hem. Waarom zie ik niet genoeg geleerden dit afkeuren?’ schreef hij op zijn Facebookpagina.

Foto: Screenshot Youtube

 

Geef een reactie

Laatste reacties (43)