82

‘Palestijns meisje mag toch blijven’, ondanks Merkels hardvochtigheid

Angela Merkel bracht het meisje aan het huilen door uitleg en regels te geven in plaats van empathie te tonen

Het Palestijnse tienermeisje dat door de Duitse Bondskanselier Angela Merkel aan het huilen werd gebracht tijdens een televisiedebat, mag misschien toch blijven. Dat zegt althans de Duitse staatssecretaris voor Vluchtelingenzaken Aydan Ozoguz. “Niemand is geïnteresseerd om mensen die lang bij ons wonen weg te sturen”, aldus Ozoguz.

Het meisje, Reem, vertelde in vloeiend Duits dat zij en haar ouders al jaren wachten op de afhandeling van hun asielaanvraag. Ze wordt bedreigd met uitzetting en wil van de Bondskanselier weten waarom ze niet, net als alle andere kinderen, het recht heeft op een normaal leven.

In plaats van zich empathisch op te stellen, wordt haar de les gelezen door Merkel. Regels zijn nu eenmaal regels, zegt Merkel, en er is nu eenmaal niet voor iedereen plaats in Duitsland. Het meisje barstte hierop in de tranen uit.

Maar, zo zegt de staatssecretaris nu, een goed geïntegreerd meisje, moet niet uitgezet worden. Ozoguz:

Elk geval is anders en moet onderzocht worden, maar vaak genoeg kunnen we een oplossing vinden. Ik ken de persoonlijke omstandigheden van dit meisje natuurlijk niet. Maar ze spreekt perfect Duits en woont hier duidelijk al lang […] Precies voor dit soort omstandigheden hebben we de wet aangepast om zo geïntegreerde jongeren hier een toekomst te bieden.

Eerder verscheen op Joop: Raus! Merkel brengt gevlucht meisje aan het huilen met harteloze reactie

Geef een reactie

Laatste reacties (82)