91

Palestijnse bewindsman dood na confrontatie met Israël

'Minister van Nederzettingen' sterft na incident tijdens demonstratie tegen illegale Israëlische nederzettingen 

De Palestijnse bewindsman, die zich bezighoudt met verzet tegen de muur en Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, is woensdag omgekomen na een confrontatie met Israëlische soldaten. Hij stierf na een incident tijdens een demonstratie tegen de illegale nederzetting Adei Ad, ten noorden van Ramallah. Dat melden internationale en lokale media woensdagmiddag.

Volgens ooggetuigen heeft een politieman van de Israëlische grenspolitie minister Ziad Abu Ein geslagen en geduwd. Abu Ein verloor het bewust zijn en overleed later in een Palestijnse ambulance op weg naar het ziekenhuis in Ramallah. Het leger zou traangas hebben gebruikt en betogers hebben geslagen.

De Israëlische krant Haaretz weet te melden dat Abu Ein mogelijk leed aan diabetes en een hoge bloeddruk.

“Barbaars”

De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde de dood van Abu Ein “barbaars” en wil alle nodige stappen nemen om zijn dood te onderzoeken. De Palstijnse autoriteit zegt het veiligheidsoverleg met Israël op te schorten. Abbas kondigt een driedaagse periode van nationale rouw af. Het Israëlische leger heeft via Twitter laten weten het incident te onderzoeken.

Haaretz: Palestinian minister dies at West Bank protest, witnesses say

NRC: Palestijnse bewindsman overlijdt na conforntatie met Israelische troepen

Beeld: still NBC News

Geef een reactie

Laatste reacties (91)