10

Paniek in Tunesië over Allah-remix

De Tunesische autoriteiten hebben een nachtclub in Nabeul, in het noordoosten van het land, gesloten nadat de DJ een remix maakte van de islamitische gebedsoproep. Dat heeft een overheidswoordvoerder laten weten.

In Nabeul, vlakbij de populaire vakantiebestemming Hammamet, vond afgelopen weekend een muziekfestival plaats waar ook twee Europese DJ’s optraden. Een van hen, de britse Dax J, leek het een goed idee om in het overwegend islamitische land een aangepaste versie van de adhaan, de gebedsoproep te draaien. Nadat videobeelden daarvan sociale media bereikten, ontstond er de nodige ophef en werd de discotheek gesloten.

In een verklaring liet de gouverneur van Nabeul Mnaouar Ouertani weten:

Nadat we de berichten hadden geverifieerd hebben we besloten deze nachtclub te sluiten. We staan niet toe dat religieuze gevoelens en dat wat heilig is op deze manier wordt aangevallen.

Ook is er een onderzoek naar de eigenaar van de club ingesteld wegens ‘schending van goede zeden’.

De organisatoren van het festival lieten na afloop van de avond weten de remix te betreuren, maar zeiden zich ook niet verantwoordelijk te voelen voor wat er gebeurd is. DJ Dax J zou dezelfde remix vaker hebben gedraaid in Europa en zich niet hebben gerealiseerd dat het publiek in Tunesië er wellicht niet van gediend zou zijn.

Dax J zelf heeft verontschuldigde zich op Facebook. Hij liet weten dat er niet op uit te zijn geweest mensen te kwetsen. Hij heeft zijn Facebookpagina inmiddels moeten sluiten nadat hij daarop doodsbedreigingen ontving.

Enkele jaren geleden vertelde stand-up comedian Ahmed Ahmed tijdens de Axis of Evil Comedy Tour al hoe de gebedsoproep in combinatie met technobeats behoorlijk verwarrend kan zijn (vanaf 40 seconden):

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (10)