31

Papa, maak jij even 20.000 euro over?

Is uw kind uitgeloot voor zijn of haar favoriete school? Geen probleem: dan trekt u gewoon uw portemonnee

Amsterdamse ouders wiens kind niet is geplaatst op de school naar voorkeur leggen grof geld neer om dit alsnog voor elkaar te krijgen

Op het forum van Stichting Vrije School Keuze Amsterdam (VSA) plaatsen ouders momenteel talloze oproepjes om hun kind alsnog op de school van hun (eerste) keuze te krijgen.

Nobelprijswinnend model
De gemeente Amsterdam is juist dit jaar een experiment begonnen met een Nobelprijswinnend rekenmodel om ‘loting leed’ te voorkomen. Maar nu worden dus de eerste problemen al zichtbaar. Zo zijn er kinderen die van school willen ruilen omdat deze te ver van hun huis verwijderd is. Maar ruilen is in het nieuwe matchingsysteem verboden.

Moeder en advocate Esther Sprenkeling spant dan ook een kortgeding aan tegen scholenkoepel Osvo, meldt dagblad Trouw. Ouders zijn volgens Sprenkeling in paniek omdat hun kind niet geplaatst is op hun favoriete school:

Ouders zijn in paniek en proberen het toch. Een privéschool kost al snel 50.000 euro, zal zo’n ouder denken. Dan is hij met 20.000 euro goedkoper uit.” 

Ook de Stichting Vrije School keuze maakt zich zorgen:

‘Het nieuwe lotingsysteem geeft een andere verdeling van de pijn.

Het aanbod van scholen is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, met opnieuw een groeiend aantal leerlingen, aldus de VSA. Een oplossing voor aankomend schooljaar lijkt in ieder geval nog niet in zicht. 

Trouw.nl: 20.000 euro voor een plek op je favoriete school
C
C foto: Billy Jackson

Geef een reactie

Laatste reacties (31)