18

Parlementair onderzoek naar ict-missers overheid

In de automatisering van de administratie van de overheid gaan miljarden om

Alle fracties in de Tweede Kamer hebben ingestemd met een parlementair onderzoek naar de ict-problemen van de overheid. De Volkskrant schrijft dat een tal van overheidsprojecten stagneren ofwel worden afgeblazen. Zo bleek ook afgelopen weekend. De waterschappen zijn er samen met ict-multinational Logica niet in geslaagd een geautomatiseerde inning van de waterschapsbelasting te innen. De schade kan oplopen tot 25 miljoen euro.

De waterschappen willen na vier moeizame jaren het contract met ict-multinational Logica opzeggen. Ook worstelt uitkeringsorganisatie UWV al jaren met een centraal administratiesysteem, het rampenplan C 1000 werkt nog steeds niet naar behoren en ook de gemeentelijke basisadministratie (GBA) moet nodig gemoderniseerd worden.

De Volkskrant schrijft dat ‘de kosten de pan uit reizen’. In de automatisering van de administratie van de overheid gaan miljarden om. Het voorstel van voor het parlementair onderzoek kwam van CDA-Kamerlid Ger Koopmans en SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Koopmans: “Het wordt een enorme klus. Maar dat maakt niet uit. Telkens opnieuw blijken systemen niet te werken. Het is een ellende. Het is de hoogste tijd dat we grondig onderzoeken hoe dat komt en hoe het opgelost kan worden.

In september vroeg Gesthuizen als om een parlementair onderzoek toen bleek dat Iraanse hackers toegang konden krijgen tot overheidswebsites. Het onderzoek gaat zowel de veiligheid als de privacy van de falende projecten onderzoeken. Het kan pas in mei 2012 van start vanwege de beperkte financiële en organisatorische capaciteit van de Tweede Kamer.

Volkskrant: Kamer onderzoekt ict-missers

cc-foto: Livesized
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (18)