34

Partij en achterban niet op één lijn

Peiling Maurice de Hond: Bij de VVD, CDA en D66 zitten nog grote verschillen tussen partij en achterban 

Kiezers die al weten op welke partij ze gaan stemmen zijn het op thema’s als zorg, sociale zekerheid en economie soms volledige oneens met hun partij. Een meerderheid van de VVD-kiezers is bijvoorbeeld voor het beperken van de hypoteekrenteaftrek, een stelling die door Rutte wordt verdedigd met ‘Handen af van HRA’. Ook is een meerderheid van de CDA-kiezers tegen de afschaffing van de ontslagbescherming.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van de SP. Volgens Arjan Vliegenthart, directeur van het wetenschappelijk bureau van de SP laat het zien dat partijen nog veel werk te verzetten hebben ‘in het volledig informeren van hun kiezers’. 

Maurice de Hond legde zijn onderzoekspanel elf stellingen voor waarin hun mening werd gevraagd op het gebied van de zorg, sociale zekerheid en de economie. Een andere opvallende bevinding is dat driekwart van de D66-stemmers tegen het uitkeren van winst door ziekenhuizen is terwijl Pechtold daar wel aan wil. 

Ook blijken CDA-kiezers nog sterker dan de VVD achterban voor het liberaliseren van de arbeidsmarkt. 24 procent van de CDA-kiezers vindt dat werknemers eerder in vaste dienst genomen moeten worden, tegen 39 procent van de VVD achterban.

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)