26

Partij voor de Dieren geeft tv-kok aan om ‘duivenmoord’

Tv-kok Wouter Klootwijk (NTR) zou medeplichtig zijn aan 'moord' na vangen en braden van 3 Amsterdamse duiven in 'De Wilde Keuken'

Beter één duif in de pan dan drie in de lucht, of toch andersom?

De Partij voor de Dieren doet donderdag aangifte tegen tv-kok Wouter Klootwijk wegens medeplichtigheid aan moord op Amsterdamse duiven. Klootwijk toonde in het NTR-programma De Wilde Keuken hoe bestrijdingsbedrijf Duke Faunabeheer een groep Amsterdamse duiven vangt, waarna er drie in een pan werden gebraden. Volgens Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren (PvdD) is dit een overtreding van de wet:

Je mag duiven niet zomaar vermoorden. Je moet ze niet als ongedierte bestempelen, laten vernietigen en aan de poelier verkopen.

Duiven zijn plaagdieren die veel overlast veroorzaken in grote steden als Amsterdam, maar Van Lammeren vindt dat mensen duiven met respect moeten behandelen. Ook de duivenvangers van Duke Faunabeheer zitten volgens hem fout en krijgen een aangifte aan de broek: 

Deze hebben van de gemeente geen ontheffing gekregen om dit te doen. Dat bleek uit onze schriftelijke vragen aan de wethouder.”

De makers van ‘De Wilde Keuken’ zijn zich van geen kwaad bewust. Producent Joost Engelberts noemt de aangifte ‘amusant’, maar ook bizar:

“Wij zijn journalisten die iets filmen en dat laten zien. Wat wij hebben gedaan valt gewoon onder vrije nieuwsgaring. Bovendien heeft Wouter geen duif gevangen, maar de mensen van Duke Faunabeheer.”

Engelberts ontkent dat het de Amsterdamse duiven zijn die in de pan zijn geëindigd: 

De duiven die hij in deze aflevering bereidde kwamen van een duivenfarm in Vlaanderen. Ook dat hebben we aan de kijkers laten zien.”

Eigenaar Arie den Hartog van bestrijdingsconcern Duke Faunabeheer is niet verbaasd over de aangifte van de PvdD:

Ze moeten lekker aangifte doen. Ik zie het met vertrouwen tegemoet. De PvdD probeert ons altijd zwart te maken en sleept ons geregeld voor de rechter. Tot nu toe pakten alle zaken positief voor ons uit. Als je een rijbewijs hebt, dan hoef je de politie toch ook niet te bellen om te mogen rijden? De PvdD wil telkens van te voren weten wat we doen. Ze leggen op alle slakken zout. Maar ik ben inmiddels wel aan hun methodes gewend en schaam me niet om dieren de nek om te draaien.”

PvdD-raadslid Van Lammeren doet dat wel en wil dat de gemeente actie onderneemt tegen de duivenvangst en voor alternatieven zorgt, zoals duiventillen:

Dan kun je eieren schudden, zodat ze niet uitkomen.

cc-foto: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (26)