8

Partijgenoot Poetin poogt bejaarden om te kopen voor stemmen

Burgemeester uit Izjevsk spreekt zaal toe: 'Pas als je zelf steun geeft kun je financiƫle steun terug verwachten'

De 35-jarige burgemeester Dennis Agasjin, lid van het hoofdbestuur van Verenigd Rusland, de partij van Poetin en Medvedev heeft geprobeerd bejaarden in Izjevsk om te kopen. Hij beloofde geld voor een vereniging van bejaarden mits zij op zijn partij zouden stemmen.


Van zijn toespraak is een filmpje op Youtube verschenen dat met een mobiele telefoon is gefilmd. Rusland correspondent Kysia Hekster op Radio 1 vertelt dat een dame in de zaal tegen haar burgemeester zei dat wat hij zei verboden was bij de grondwet. Daarop antwoordde Agasjin dat wat hij doet niet tegen de regels is.

Ik ben een lid van het partijbestuur. Zo gaat dat tegenwoordig. Je moet eerst steun geven, dan pas kun je financiële steun terug verwachten.

Agasjin verbond concrete bedragen aan zijn voorstel, vertelt Hekster.

Als 51 tot 59 procent van de bejaarden op Verenigd Rusland stemmen, dan zouden zij een bedrag ter waarde van 11.000 euro krijgen. Als het percentage boven de 60 procent zou liggen zou dat bedrag verdubbeld worden. Als er minder gestemd zou worden, konden de bejaarden het geld vergeten.

Over een maand, op 4 december vinden er in Rusland parlementsverkiezingen plaats. De toespraak van Agasjin lijkt geen incident. Er worden in Rusland rapporten volgeschreven over corruptie binnen de partij van Poetin. Verenigd Rusland wordt in de volksmond ook wel de partij van oplichters en dieven genoemd.

NOS: Partijgenoot Poetin koopt stemmen
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (8)