Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pas op uw woorden, uw slimme tv luistert mee

  •  
09-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
675 keer bekeken
  •  
smartmouthtv
Samsung waarschuwt: onze Smart tv's nemen al uw gesprekken op en sturen deze door aan 'derden'
Dat onze apparaten zo veel kunnen is natuurlijk prachtig, maar tegelijkertijd botst technologische innovatie steeds vaker met onze privacybelangen. Zo waarschuwt Samsung eigenaars van een Smart tv momenteel om ‘voorzichtig te zijn met privégesprekken in je eigen woonkamer’. De toestellen zouden namelijk alles opnemen wat er gezegd wordt en doorsturen aan een ongespecificeerde ‘derde partij’.
De waarschuwing is te lezen op de website van Samsung, waar sinds kort een ‘ supplement ‘ aan hun privacybeleid is toegevoegd. De slimme televisietoestellen van Samsung zijn namelijk uitgerust met spraakherkenningsfunctie, waarmee bijvoorbeeld een programma ingestart kan worden zonder dat daar nog een afstandsbediening voor nodig is. Maar uit de waarschuwing van Samsung blijkt dat de opgenomen data uit de spraakherkenningsfunctie ook gebruikt wordt door anderen dan de eigenaren: 
Let op met persoonlijke of gevoelige informatie, die informatie zal namelijk bij de opgenomen data zitten die aan een derde partij wordt doorgestuurd.”
policy
Volgens Samsung kunnen gebruikers de spraakherkenningsfunctie ook uitzetten, waardoor er geen informatie meer doorgestuurd wordt. Een afstandsbediening is dan wel weer nodig.
Update dinsdag 13.45 uur Samsung laat in een reactie weten:
Als consumenten toestemming geven en gebruik maken van spraakherkenningsfuncties, wordt stemdata enkel aan derden verleend bij bepaalde zoekopdrachten. Op dat moment wordt stemdata verzonden naar een server die zoekt naar de gewenste content, waarna de content op de TV verschijnt.
We nemen de privacy van onze gebruikers zeer serieus. We maken gebruik van de standaard veiligheidsmaatregelen en –praktijken, inclusief data-encryptie, om persoonlijke informatie van consumenten veilig te stellen en te voorkomen dat onbevoegden de data verzamelen of gebruiken.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.