5

Paspoortcontrole nog steeds abominabel

Televisieprogramma RAMBAM reist op ID-bewijs van een ander en vraagt kaart aan met valse foto ... Gemeente Amsterdam doet aangifte

In de eerste uitzending van het tweede seizoen van ‘RAMBAM’ onderzoeken de presentatoren of de pasfoto op je paspoort of rijbewijs er eigenlijk wel toe doet. De Rambammers ruilen met elkaar van paspoort en tonen aan hoe slecht er in Nederland naar de pasfoto wordt gekeken. Keer op keer lijkt niemand door te hebben dat de presentatoren zich identificeren met het identiteitsdocument van een ander.


Zonder problemen passeren presentatoren Lex Uiting en Fons Hendriks met het paspoort van een ander de paspoortcontrole op Schiphol, zowel bij vertrek als aankomst in Nederland. Daarnaast opent ‘RAMBAM’ een bankrekening met andermans paspoort en wordt er een auto gehuurd met het rijbewijs van iemand anders. Geen enkele keer wordt er nauwkeurig naar de foto gekeken en vastgesteld dat men niet de juiste persoon voor zich heeft.

Ook heeft ‘RAMBAM’ met succes een identiteitskaart aangevraagd met een pasfoto van een ander: presentator Lex Uiting heeft met de pasfoto van collega Fons Hendriks een identiteitskaart aangevraagd. Deze werd zonder problemen afgegeven door de Gemeente Amsterdam.

Maar niet alle pogingen van het Rambam-team hadden succes. In één geval mislukte de aanvraag van een identiteitskaart, omdat de ambtenaar in kwestie doorhad dat de vrouw op de ingeleverde pasfoto niet dezelfde was als degene die aan de balie stond. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Eerder kwam journalist Brenno de Winter al tot een vergelijkbare conclusie.

RAMBAM’, maandag 11 maart om 21.55 uur bij de VARA op Nederland 3.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)