70

Pater Frans doodgeschoten in Syrische stad Homs

Nederlandse pater Frans van der Lugt stak afschuw over Syrische oppositie niet onder stoelen of banken

De Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt is maandagochtend in de Syrische stad Homs doodgeschoten. Gewapende mannen ontvoerden hem uit zijn woning en schoten hem met twee kogels door het hoofd, zo meldt de Volkskrant. Secretaris Jan Stuyt van de Nederlandse Orde van de Jezuïeten maakte dit bekend.


Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van de 75-jarige Van der Lugt nog niet bevestigen, omdat er in Syrië geen ambassade meer is. Minister Timmermans reageert op zijn persoonlijke Facebookpagina met afschuw op het nieuws:

Pater Frans van der Lugt SJ is in Homs vermoord. De man die niets dan goeds bracht in Homs, die Syriër onder de Syriërs was geworden, die weigerde de zijnen in de steek te laten, ook toen het levensgevaarlijk werd, de man die zijn overtuiging met ware doodsverachting in de praktijk bracht, is op laffe wijze vermoord. Het zoveelste slachtoffer van de gruwelijke strijd. Pater Frans verdient onze dankbaarheid en ons respect. En hij moet kunnen rekenen op onze inzet om de ellende te helpen beëindigen

Van der Lugt, voor velen bekend als ‘pater Frans’, woonde al sinds 1966 in het Midden-Oosten. In Syrië bood Van der Lugt gaf hij onderwijs aan christenen (zo’n tien procent van de Syrische bevolking). De pater kreeg van de Syrische regering een stuk grond van vijftig hectare, net buiten Homs. Daar verbouwde hij samen met de lokale bevolking groenten en wijn. Sinds 2000 werken hier ook veertig jonge mensen met een mentale beperking op het land.

Van der Lugt heeft altijd geweigerd om Homs te verlaten, ook ten tijde van de burgeroorlog. In de YouTube-video hierboven zegt de pater in het Arabisch dat de inwoners van Homs “niet willen sterven in een zee van ellende en leed”.

Van der Lugt had een duidelijke mening over het conflict in Syrië en schoof die niet onder stoelen of banken. Net als de meeste christenen in het land sprak hij zijn afkeuring uit over door islamieten gedomineerde oppositie, aldus de Volkskrant.

In januari 2012 liet de pater in een ingezonden brief aan Mediawerkgroep Syrië (een platform dat wordt geleid door Vlaamse vrijwilligers die het regime steunen) weten dat “de meeste burgers in Syrië niet achter de oppositie staan en er dus niet gesproken kan worden van een volksopstand”.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)