Laatste update 22:50
103

‘Pathologische niet-weter’ Rutte door Kamer op matje geroepen om memo’s

Mark Rutte heeft ‘onbedoeld de indruk gewekt dat er helemaal geen stukken zouden bestaan’. Dat heeft de premier dinsdagmiddag gezegd tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer als antwoord op vragen over de memo’s over het afschaffen van de dividendbelasting die eerst niet en toen toch wel in het bezit waren van minister VVD-Eric Wiebes (Economische Zaken).

In het debat over de regeringsverklaring in november vorig jaar zei Rutte nog ‘geen herinnering’ te hebben aan de memo’s waarin de negatieve gevolgen van het politieke besluit om de dividendbelasting af te schaffen beschreven stonden. Een kwestie van zich ongelukkig uitdrukken, vindt Rutte die wel gewoon achter die uitspraak blijft staan:

Ik heb er geen herinnering aan. Dat is nog steeds de situatie. Ik kan die herinnering niet achteraf ineens toch hebben. Dat er toch stukken zijn, wist ik niet tot afgelopen vrijdag.

Dat het geheugen van Rutte daarin behoorlijk selectief moet zijn, blijkt uit de onthulling van dagblad Trouw over de memo’s. De krant maakte niet alleen bekend dat er wel degelijk documenten bestonden, maar ook dat die zijn opgesteld op nadrukkelijk verzoek van de onderhandelende partijleiders.

Het noopte PvdA-leider Lodewijk Asscher aan premier Rutte te vragen of die wellicht ‘een pathologische niet-weter’ is:

De Teevendeal, Zijlstra’s trip naar Rusland, en nu de dividendbelasting. Hoewel de premier een controlfreak is, vergeet hij ineens alles zodra een dossier lastig wordt. Dit is een patroon, dit is structureel.

Het vragenuur liep vooruit op het waarschijnlijk aanstaande debat over de kwestie. De memo’s over de afschaffing van de dividendbelasting worden dinsdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd.

Update 22.00 uur:
Premier Rutte heeft de Kamer inmiddels per brief geïnformeerd en de memo’s vrijgegeven. Je leest ze hier.

Diverse Kamerleden laten al direct weinig heel van de uitleg die Rutte dinsdagmiddag aan de Kamer gaf:

Bronnen: AD, NOS / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (103)