Laatste update 21:57
16

Patiënt krijgt via zorgrobot te horen dat hij is uitbehandeld en gaat sterven

Om het tekort aan personeel in de zorg op te vangen wordt wel de inzet van zorgrobots aanbevolen. Dergelijke machines worden ook in het Kaiser Permanente Medical Centre in San Francisco ingezet. Zo rolde er afgelopen zondag een zorgrobot bij een 97-jarige patiënt de kamer binnen om hem te vertellen dat hij binnen enkele dagen zou sterven. De robot was uitgerust met een videoscherm waarop de dienstdoende arts de patiënt toesprak. Een aanwezig familielid was geschokt door de handelwijze.

Ernesto Quintana had een longziekte en werd al langer behandeld. De man was zondag opnieuw opgenomen en een verpleegkundige vertelde de aanwezige kleindochter ’s avonds dat de arts zijn ronde maakte. Daarop werd de robot de kamer binnengereden. De arts was zelfs niet aanwezig maar te zien op het scherm. De arts deelde de patiënt via het scherm de resultaten mee van het laatste onderzoek. De oude man slaagde er echter niet in te verstaan wat er gezegd werd. De robot kon wegens plaatsgebrek ook niet dichter bij hem in de buurt komen. De kleindochter moest de woorden van de arts voor de hardhorende man herhalen. Ze vond het vreselijk: “Als je ons normaal nieuws via een robot komt mededelen maar als het gaat om de mededeling dat behandeling gestaakt wordt dan moet dat door een mens gedaan worden en niet door een machine.”

Het ziekenhuis betreurt dat “niet voldaan is aan de verwachtingen van de patiënt”. Het is beleid dat er gedurende de zogeheten ‘tele-visites’ een arts of verpleegkundige in de kamer aanwezig is bij de robot. “Het was een vervolgbezoek en is niet gebruikt om een eerste diagnose over te brengen,” aldus een woordvoerder in The Independent.

De man is dinsdag overleden.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)