Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Patiënten kopen organen in buitenland

  •  
21-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
orgaan_300_01.jpg
Onderzoek Erasmus Universiteit onthult schokkende praktijken
Nederlandse patiënten hebben in het buitenland organen gekocht en getransplanteerd gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse Erasmus universiteit waarbij zorgverleners zijn ondervraagd. Van de 241 geënquêteerden bleek de helft een of meerdere patiënten te kennen van wie het vermoeden bestaat dat ze een orgaan in het buitenland hebben gekocht. Twee patiënten hebben bekend schuldig te zijn aan deze verboden praktijk.
Het gaat om patiënten die plotseling met een nieuwe nier in het ziekenhuis verschijnen en bevestigen dat ze veel geld voor nier en transplantatie hebben betaald, of niet willen zeggen hoe ze aan die nieuwe nier zijn gekomen. Meestal zijn het patiënten van buitenlandse afkomst, die zijn geopereerd in het land van herkomst of in een land ‘waarmee ze affiniteit hebben’, zegt criminoloog en internationaal jurist Frederike Ambagtsheer, hoofdonderzoeker van het project.
De organen worden gekocht tegen bedragen die variëren van 6.000 euro tot een ton. De operaties vinden plaats in Pakistan, India, Colombia en China. Dat laatste land verkoopt openlijk organen van gevangenen die geëxecuteerd zijn. De handel vindt ondertussen ook in Nederland plaats:
Uit de enquête blijkt dat 17 zorgverleners vermoeden dat hun patiënten een nier in Nederland hebben gekocht. Drie geënquêteerden melden dat de donor heeft verteld dat die was gedwongen een nier te af te staan, door druk binnen de familie of doordat de donor een afhankelijkheidsrelatie heeft met de patiënt.
Het onderzoek werd twee jaar geleden gestart en is gefinancierd door de Europese Commissie. In 2010 werd in Zuid-Afrika een groot illegaal orgaanhandel netwerk opgerold. Zuid-Afrikaanse artsen transplanteerden nieren van Israëlische, Braziliaanse en Roemeense donoren bij Israeliërs. Voor de ingrepen werden enorme bedragen van 100 duizend dollar of meer gerekend terwijl de donoren daar slechts een fractie van ontvingen. De handelaren en artsen staken de rest van het geld in hun zakken. De kosten werden vergoed door particuliere ziektekostenverzekeraars die zo wilden besparen op jarenlange behandelingen.
6109233192_da53d16d78_n
Er is een chronisch tekort aan organen, onder meer omdat te weinig mensen zich laten registreren als donor. Een actie in het kader van de Donorweek, vorige week, leverde een bedroevend resultaat op. 27.433 mensen  registreerden zich als donor , tegen 31.285 in 2013.
cc-foto: Lasse San , protest tegen Chinese orgaanhandel in Hongkong

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.