79

Paus bedankt Amerikaanse weigerambtenaar voor haar ‘moed’

Kim Davis wordt voor homofobe gedrag beloond met bezoek paus Franciscus

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek in Amerika afgesproken met de veroordeelde weigerambtenaar Kim Davis. Zij zat zes dagen in de gevangenis na geweigerd te hebben trouwaktes aan homoseksuele koppels te geven.

De paus ontmoette Davis op de ambassade van het Vaticaan in Washington. Hij bedankte de ambtenaar – tijdens hun geheime ontmoeting – voor haar ‘moed’. Het bezoek van het hoofd van de rooms-katholieke kerk stond in het teken van de progressieve kant van het geloof. Paus Franciscus maakte zich geliefd door zijn ontmoeting met daklozen en standpunt voor immigratie.

Toch benadrukte hij tijdens zijn speech in Washington op subtiel wijze dat ‘de waarden van traditionele gezinnen meer dan ooit bedreigd worden’. Het Vaticaan heeft de afspraak met Davis bevestigd en wil verder geen commentaar geven. De weigerambtenaar sprak zelf openlijk op nationale televisie over haar ontmoeting met de paus. Tegen de Amerikaanse televisiezender ABC zei ze:

(…) “Het was erg indrukwekkend. De paus omhelsde me en zei: ‘Bedankt voor je moed’. Het is bevestiging dat alles niet voor niets was.

De Amerikaanse heeft voor veel ophef gezorgd sinds zij weigerde het homohuwelijk te voltrekken. Zij werd daarna schuldig bevonden aan minachting van het Hof vanwege het negeren van een gerechtelijk bevel om homo’s gelijk te behandelen. Dat kostte haar zes dagen in de gevangenis. Ook heeft het Hooggerechtshof haar bevolen om geweigerde stellen met terugwerkende kracht hun papieren te geven. 

Ondanks de wet blijft Davis bij haar standpunt. Zij wordt daarin door de republikeinse partij en de Liberty Counsel, een religieus advocatenkantoor gesteund. De weigerambtenaar beroept zich op haar vrijheid van godsdienst. Deze zaak zou volgens haar een kwestie van ‘hemel of hel’ zijn. Frappant is dat de ambtenaar zelf – als het aan de Bijbel ligt – minstens net zo zondig is als homostellen. Ze is drie keer gescheiden en vier keer getrouwd. Tijdens haar eerste huwelijk raakte ze zwanger van haar derde man.

cc foto: Feng Zhong

Geef een reactie

Laatste reacties (79)