Laatste update 17:50
20

Paus beklaagt zich over internet-trollen

Heilige vader waarschuwt voor polarisatie en verdeeldheid

Paus Franciscus heeft zich vrijdag uitgesproken over de steeds agressievere toon van sommigen in het politieke discours en het gebruik van sociale media als een platform om mensen lastig te vallen.

De paus deed zijn uitspraken op de dag dat hij een ontmoeting had met Apple baas Tim Cook om het nieuwe kantoor van Apple in te zegenen. Franciscus zei daar dat digitale technologie en met name het internet kan helpen mensen bij elkaar te brengen, maar ook het potentieel heeft om diepe wonden te slaan.

Onze woorden en daden moeten erop gericht zijn zijn mensen te helpen ontsnappen aan de vicieuze cirkel van veroordeling en wraak die nog steeds individuen en hele naties in zijn greep houdt, waarbij men elkaar aanspoort tot haat.

De paus drong er bij politici en anderen in machtsposities op aan ‘extra aandacht te besteden aan de manier waarop ze spreken over degenen die anders dan zij denken of doen of over degenen die in hun ogen een fout hebben gemaakt.

Hij benadrukte het belang van respect voor anderen, ook wanneer die “slechts” online worden ontmoet. Of, zoals de paus het omschreef: ‘De buurman die we niet zien.’

Het is niet de technologie die bepaalt of communicatie authentiek is, maar het menselijk hart en ons vermogen verstandig gebruik te maken van de middelen die ons ter beschikking staan.

Sociale netwerken kunnen relaties vergemakkelijken en het goede in de samenleving bevorderen, maar ze kunnen ook tot verdere polarisatie en verdeeldheid tussen individuen en groepen leiden.

De digitale wereld is een openbaar plein, een ontmoetingsplaats waar we zowel kunnen aanmoedigen als vernederen, deel kunnen nemen aan een zinvolle discussie of oneerlijke aanvallen kunnen plegen.

Bron
Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (20)