34

PayPal blokkeert Wikileaks na politieke druk

Transacties naar de klokkenluiderssite worden geblokkeerd

PayPal heeft de klokkenluiderssite Wikileaks geblokkeerd. Alle transacties naar de website zijn vanaf heden onmogelijk. Op de website verklaart PayPal Wikileaks te hebben geblokkeerd als gevolg van schending van de gebruikersvoorwaarden waarin staat dat de betalingservice niet gebruikt mag worden voor activiteiten die illegale activiteiten bemoedigen, bevorderen en/of vergemakkelijken.

De blokkade is er één in een reeks van sancties tegen de website. Zo wordt studenten aan de Columbia University zeer dwingend geadviseerd geen openbare opmerkingen te maken over de de klokkenluiderssite. De studenten worden gewaarschuwd dat bij het doorlinken naar WikiLeaks of het plaatsen van opmerkingen over de website op sociale media als Facebook en Twitter, hun toekomstige carrière kan schaden. De Verenigde Staten heeft momenteel te kampen met hoge werkloosheidcijfers. Lees de brief hier.

Eerder kon WikiLeaks geen gebruik meer maken van haar Amerikaanse DNS-provider en zag ze zich genoodzaakt uit te wijken naar Zwitserland. Ook Amazon pakte de klokkenluiderssite aan, door niet langer server-ruimte beschikbaar te stellen. Dit alles onder druk van onder andere de Amerikaanse senator Joe Lieberman.

Update 10.15

De Franse minister voor Industrie, Energie en Digitale Economie, Eric Besson, heeft aangekondigd dat WikiLeaks ook in Frankrijk niet langer welkom is. Besson heeft de Raad voor Industrie, Energie en Technologie per brief gevraagd om te stoppen met het aanbieden van de site in Frankrijk. Volgens Besson en anderen zouden de geheime diplomatieke betrekkingen geschonden worden door openbaarmaking van de geclassificeerde documenten.

Le Point: INTERNET – Besson ne veut pas héberger WikiLeaks en France

Read Write Web: PayPal Announces It Will No Longer Handle Wikileaks Donations

cc-foto: New Media Days

Geef een reactie

Laatste reacties (34)