30

Pechtold boos over ‘vuilnisbaknieuws’

D66-voorman pleit voor 'land waarin niet overheid of rechter de grenzen van de journalistiek bepaalt, maar de journalistiek zelf'

D66-voorman Alexander Pechtold roept de pers op tot “zelfbeheersing”. Pechtold vindt dat een grens is overschreden met het roddelblad Binnenhof dat soort HP/De Tijd onlangs in samenwerking met Weekend uitbracht. In dat blad werd onder andere de inhoud van de vuilnisbak van de politicus ten toon gespreid.

Pechtold schrijft in een opiniestuk in de Volkskrant van maandag:

Ik wil niet in een land leven waar ‘vuilnisbakkenjournalistiek’ normaal gevonden wordt. (..) Journalisten hebben de taak mij te controleren. Als in in mijn werk, of daar buiten, zware misstappen zou begaan, is het de taak van politie en justitie om mij aan te pakken. En is het de taak van de journalisten die fouten bloot te leggen of te verslaan. (..) Ik verzet me tegen overheidstoezicht op de journalistiek. (..) Ik wil een land waarin niet de overheid of rechterlijke macht de grenzen van de journalistiek bepaalt, maar de journalistiek zelf. Niet alles wat niet verboden is moet per definitie kunnen. Respect voor ieders privacy. Verantwoordelijkheid. Zelfbeheersing.

Pechtold reageert met zijn opiniestuk onder meer op het beleid van Jan Dijgraaf, hoofdredacteur van HP/De Tijd en mede-bedenker van het politieke roddelblad Binnenhof. Zonder gene vertelde hij vrijdag in Pauw & Witteman hoe zijn redactie vuilnisbakken van politici leeghaalt. Dit beleid was reden voor GroenLinks-leider Femke Halsema om haar column in HP/De Tijd te staken.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)