43

Pechtold (D66): ‘Kom maar met een nieuw financieel plan, PvdA’

'PvdA heeft nu al voor meer dan anderhalf miljard in haar plannen gewijzigd'

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de PvdA maar een nieuw financieel plan met alle bezuinigingen en uitgaven moet presenteren. De partij spreekt zichzelf nu namelijk tegen. De burger heeft recht op helderheid.

Pechtold laat weten in de Volkskrant:

Het mooie aan de Nederlandse politiek is dat vrijwel alle partijen met een eerlijk financieel plan naar de kiezer gaan. De PvdA heeft nu al voor meer dan anderhalf miljard in haar plannen gewijzigd. Kiezers hebben er recht op te weten wat de PvdA daarmee doet. Kiest de PvdA voor een hogere staatsschuld of voor lagere koopkracht?

Bij TROS Kamerbreed hoorde Pechtold Cohen tot zijn verbazing antwoorden op de vraag van een luisteraar: “In de PvdA-plannen gaat de AOW-leeftijd pas in 2020 omhoog.” Dat is in tegenspraak met wat het verkiezingsprogramma van de PvdA belooft, constateert Pechtold:

Afgelopen vrijdag maakte de PvdA nog bekend vanaf 2015 te beginnen met een verhoging van de AOW-leeftijd. Hierdoor ontstaat een financieel probleem van 400 miljoen in de PvdA-plannen.

Op eerdere vragen over de invoering van de hogere AOW-leeftijd reageerde PvdA’er Diederik Samsom, die voor zijn partij de campagne leidt, dat het verschil tussen starten in 2015 en 2020 slechts ‘een technische kwestie’ is en dat de berekeningen wel degelijk kloppen, zo meldt de Volkskrant. De problemen rond het eigen risico (die andere ‘draai’ van de PvdA) bagatelliseerde hij. Volgens Samsom heeft de verandering beperkte financiële gevolgen voor het PvdA-programma, minder dan 100 miljoen euro.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)