184

Pechtold: ‘Er is een nieuwe rechtse politieke correctheid ontstaan’

'Waarom mag ik niet benoemen dat het een tendens is waarvan we in de geschiedenis eerder hebben gezien hoe dingen fout gaan'

In een uitzending van het televisieprogramma De Meesterwerken heeft Alexander Pechtold in gesprek met Paul Witteman gezegd dat er een nieuw soort politieke correctheid in Nederland is ontstaan en dat die rechts is. Hij deed zijn uitspraak in een discussie over het dagboek van Anne Frank.


In De Meesterwerken vraagt Paul Witteman aan alle gasten van welke vijf meesterwerken -één boek, één film, één muziekstuk, één beeldend kunstwerk en één TV-programma- zij vinden dat die per se bewaard moeten blijven voor toekomstige generaties. Als boek koos Alexander Pechtold voor het dagboek van Anne Frank, om de literaire kwaliteiten, maar ook vanwege de maatschappelijke boodschap.

Dat bracht Paul Witteman ertoe om hem te vragen of het boek ook een moreel ijkpunt is in zijn denken over goed en kwaad. 
Dat beaamde Pechtold, maar toch gebruikt hij het niet in debatten:

In alle debatten, als je over de Tweede Wereldoorlog begint, zet je jezelf tegenwoordig buitenspel. Dat is lang niet zo geweest. Nu is er een soort politieke correctheid dat je dat niet doet.

Over die nieuwe politieke correctheid zei hij vervolgens:

Het politiek correcte heeft de andere kant gekozen. Tegenwoordig zie je op de rechtse vleugel een soort nieuwe politieke correctheid, waar je zo mee moet omgaan dat je niet van van alles beschuldigd wordt. En toch moet je duidelijk zijn. Ik heb de afgelopen jaren keer op keer als het om dit soort thema’s gaat de confrontatie gezocht, maar ik heb ook gemerkt op welk moment je jezelf buitenspel zet en dat is niet verstandig.

Pechtold heeft daar wel eens moeite mee:

Soms zie je tendenzen waarbij je denkt: waarom mag ik niet benoemen dat het een tendens is waarvan we in de geschiedenis, en niet alleen de Tweede Wereldoorlog, maar eerder hebben gezien hoe dingen fout gaan: econommische crisis, het zoeken van zondebokken, het gebeurt continu, de mens is het niet afgeleerd.

De Meesterwerken met Alexander Pechtold wordt donderdagavond 11 juni om 21.15 uur uitgezonden op NPO2.

Geef een reactie

Laatste reacties (184)