38

Pechtold: Rutte moet pal voor instituties gaan staan

D66-fractievoorzitter vindt dat Rutte krachtig stelling moet innemen tegen de politisering van onafhankelijke instituten

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold ergert zich aan de politisering van instituten. Vooral het kabinet en de Tweede Kamer nemen instituten als de Raad van State, de Ombudsman, het Centraal Planbureau en de Rekenkamer steeds minder serieus, zei hij in een interview met NU.nl. “In een politiek debat moeten de feiten ook eens voor lief genomen worden. We accepteren steeds minder en beseffen niet dat het om adviezen van mensen gaat die ergens voor doorgeleerd hebben.”


Pechtold vindt het gevaarlijk dat de scheidsrechters van de staat steeds minder geaccepteerd worden.

Ik vind het gevaarlijk worden om steeds maar weer kritiek te hebben op te scheidsrechters. We mogen natuurlijk kritiek hebben en een mening hebben. Maar als puntje bij paaltje komt, moeten we accepteren dat we dit soort instituten nodig hebben”, zei hij in een interview met NU.nl.

Van Rutte verwacht de D66-leider dat hij krachtig stelling inneemt tegen de politisering van instituten. Hij moet pal voor de onafhankelijke instituten gaan staan, vindt Pechtold.

Een Centraal Planbureau rekent ook de noodscenario’s door als het mis gaat met de economie. De Raad van State toetst ieder voorstel of het rechtsstatelijk is. Dat is ongelooflijk waardevol voor de essentie van de democratie en geen onzin.

NU.nl: Pechtold ergert zich aan politisering instituten
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)