424

Pechtold wil openheid over deal Rutte met SGP

Op welke 'afspraak is afspraak' doelde Rutte? ... Rutte: SGP lijkt op VVD ... Premier tegen SGP-jongeren: "Ik ben ook gelovig. Het liberalisme wortelt in de joods-christelijke beginselen." ... Rutte benadrukt conservatisme in VVD, noemt PVV 'stoere club'

VVD en SGP zitten op de meeste onderwerpen op een lijn. Dat stelde premier Rutte op een bijeenkomst van de SGP-jongeren in Utrecht waar hij te gast was.


Update zondag 18:00

De NOS schrijft:

D66-leider Alexander Pechtold wil van premier Rutte weten welke afspraken hij heeft gemaakt met de SGP. Als er een akkoord is met de SGP moet dat openbaar worden gemaakt, vindt Pechtold.

Rutte ontkende eerder dat hij een geheim akkoord heeft gesloten met de SGP om een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen. Maar zaterdag roemde hij de partij met de woorden “Wat me altijd zeer bevalt aan de samenwerking met de SGP is de betrouwbaarheid: afspraak is afspraak.” Pechtold wil nu weten welke afspraak. Het kabinet heeft volgens D66 opvallende tegemoetkomingen gedaan naar de SGP , onder meer op gebieden als euthanasie, koopzondagen en abortus.

Eerder:

Rutte zei aan het begin van zijn optreden het volgende:

Over het overgrote aantal van de onderwerpen die in politiek spelen zijn we het eens. We zijn allebei voor een kleine krachtige overheid. We zijn voor een fatsoenlijke sociale zekerheid. We worden allebei onrustig van overheidsfinanciën die uit de pas lopen. We willen dat de kas op orde is. We willen allebei dat er economische groei is. En natuurlijk zijn er onderwerpen op het gebied van de immateriële thema’s waar we van mening verschillen. Maar als je nou gaat kijken naar waar de grote politieke debatten over gaan, dan gaan ze toch in 90 procent van de gevallen over: Wat is de rol van de overheid. Hoe zorg je ervoor dat het veilig is op straat? Hoe krijg je een fatsoenlijk migratiebeleid? Hoe zorg je ervoor dat de kas op orde is, dat soort onderwerpen. En daar zitten we eigenlijk altijd heel dicht bij elkaar. 

Wat me altijd zeer bevalt aan de samenwerking met de SGP is de betrouwbaarheid: afspraak is afspraak. En wat me bevalt aan de relatie met de SGP is dat het een partij is die zich altijd ook druk maakt over het staatsrecht en het belangrijk vindt dat het staatsrecht zo goed mogelijk wordt uitgevoerd en zich realiseert dat het staatsrecht levend is. 

Ik heb wel eens gezegd toen er een heel principieel debat was ergens in 2006 over de staatsrechtelijke verhoudingen tussen het parlement en het kabinet en toen had Bas van der Vlies (SGP-fractievoorzitter, red. Joop) vóór mij het woord gevoerd en toen zei ik ook ‘voorzitter op dit onderwerp vaart de vvd-fractie op het kompas van de heer Van der Vlies. En dat meen ik ook. 

En dat geldt eigenlijk al heel erg lang en dat geldt ook voor de eerdere leiders van de SGP zoals Abma in de jaren zeventig en latere leiders dat die relatie ook tussen Hans Wiegel en Frits Bolkestein, de voormannen van mijn partij, en toen de voormannen van de SGP altijd uitstekend is geweest.

Nu.nl schrijft:

Wat betreft zijn eigen achtergrond zei Rutte tijdens de bijeenkomst: “Ik ben ook gelovig. Het geloof is voor mij iets heel persoonlijks, het is een van mijn drijfveren. Voor mij is heel belangrijk dat het liberalisme wortelt in de joods-christelijke beginselen. Dat staat nu ook weer in de VVD-beginselenverklaring, omdat het zo wezenlijk is.

De PVV noemde hij “een stoere club”.

Op Twitter reageerden politici op de opvallende uitspraken van Rutte. Boris van der Ham van D66:

Rutte kritiekloos op SGP-congres, maakt beginnersfout over liberalisme en joods-chr. roots. Door liberalisme is er juist godsdienstvrijheid.

Jolande Sap van GroenLinks:

Rutte vaart conservatie koers, denk aan de koopzondagen en weigerambtenaren. Nu echt vaarwel liberale principes met vrijage SGP-jongeren?

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (424)