49

‘Pedofielen-database voor bezorgde burgers in Rotterdam’

Leefbaar Rotterdam wil dat mensen via speciale database kunnen zien of er een veroordeelde pedofiel in de buurt woont

Rotterdammers moeten via een databank kunnen controleren of in hun wijk een veroordeelde pedoseksueel woont. Zo kunnen ouders kijken of ze hun kinderen extra in de gaten moeten houden.

Dat heeft Leefbaar Rotterdam woensdag voorgesteld in haar verkiezingsprogramma. Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam vandaag in Algemeen Dagblad:

Iedereen heeft recht op een tweede kans, maar dat mag niet ten koste gaan van slachtoffers of potentiële slachtoffers. Ik ben zelf ook ouder. Uiteindelijk slaat voor ons de balans toch door naar het belang van ouders en kinderen.Terwijl de pedo-datebase in Nederland voor discussie zorgt is het in Amerika veel normaler. Sinds 1997 kunnen ouders daar checken of in hun wijk mensen wonen die zijn veroordeeld voor seks met minderjarigen. Dat is geregeld in de beroemde wet Megan’s Law. Die wet is vernoemd naar Megan Kanka, het meisje dat als 7-jarige werd verkracht en vermoord door een buurman die al eerder voor een zedendelict was veroordeeld.Eerdmans wil geen hetze ontketenen met de nieuwe plannen. In het AD zegt hij:

Het adres van de veroordeelde pedofiel wordt afgeschermd. In de database zijn dus nooit de straatnaam en het bijbehorende huisnummer terug te vinden.

Als je een naam in het zoeksysteem intikt, blijven de resultaten beperkt tot één kilometer van het eigen woonadres.
 Zo is volgens Eerdmans de privacy van de ex-gedetineerde niet in gevaar. Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering aan de Universiteit van Tilburg, bevestigt de uitspraken van Eerdmans:

Als de opgevraagde informatie niet direct is te herleiden tot een persoon, is van schending van de privacywetgeving geen sprake. Of het wenselijk is, is een vraag die de gemeenteraad moet beantwoorden.

Volgens Eerdmans weet zelfs de burgemeester soms niet wanneer een veroordeelde pedofiel vrij is gekomen. Hij hoopt dat daar met deze plannen een einde aan komt.

Lees het hele verhaal in Algemeen Dagblad.

CC foto: Joanídea Sodret

Geef een reactie

Laatste reacties (49)