43

Pegida-leider Lutz Bachmann veroordeeld voor haatzaaien

16901703356_b5639ddb46_zLutz Bachmann, de voorman van anti-islambeweging Pegida, is dinsdag veroordeeld voor opruiing en haatzaaien. Bachmann ontkende de aantijgingen, maar kreeg toch een geldstraf van 9.600 euro opgelegd.

Reden voor de veroordeling waren de Facebookberichten die de Pegida-leider plaatste in september 2014. Daarin omschreef hij moslims en vluchtelingen als ‘tuig’, ‘beesten’ en ‘rotzooi’.

In april moest Bachmann voorkomen en dat deed hij demonstratief met een bril met een zwart balkje erop, waarmee hij wilde laten zien dat hij als crimineel werd behandeld.

Hij had geen beter symbool kunnen kiezen, want een crimineel, dat is hij ook. Het is namelijk niet de eerste keer dat Bachmann is veroordeeld. Eerder al werd hij veroordeeld voor drugshandel, diefstal, belediging en openlijke geweldpleging. Voor die straffen vluchtte hij in de jaren negentig naar Zuid-Afrika. Maar uiteindelijk werd hij alsnog uitgeleverd en moest hij zijn straf uitzitten in Duitsland.

Niet alleen Bachmann heeft nu een nieuwe veroordeling aan zijn broek, ook zijn collega en medeoprichter van Pegida Tom Balazs heeft een geldstraf opgelegd gekregen. Hij moet 1.050 euro terugbetalen aan de Staat wegens uitkeringsfraude.

De rechts-nationalistische beweging Pegida haalt regelmatig het nieuws met nieuwe schandalen. De beweging organiseert om de haverklap protestbijeenkomsten waarin aanhangers zich fel uitlaten tegen de komst van vluchtelingen en tegen moslims en waar tientallen arrestaties worden verricht. Ook trok Bachmann zich eerder terug uit de organisatie nadat hij een foto van zichzelf met Hitler-snor op Facebook had geplaatst.

Demonstratie in Almere
Komende zaterdag demonstreert Pegida in Almere. De PvdA, SP en GroenLinks in Almere hebben aangekondigd geen tegendemonstratie te houden. De linkse partijen noemen Pegida ‘een klein clubje mensen is dat het niet waard is om nog maar één woord aan vuil te maken’, schrijft Omroep Flevoland.

Eind maart flopte nog een Pegida-demonstratie in Den Haag omdat buurtbewoners geen boodschap aan de extremisten hadden.

Beeld: Metropolico.org

Geef een reactie

Laatste reacties (43)