37

Pelosi wint voorzitterschap Huis van Afgevaardigden, voert strijd met Trump op

Nancy Pelosi is donderdag verkozen tot de nieuwe voorzitter (speaker) van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Met de winst van de Democraten bij de verkiezingen voor het Huis was het ook aan een Democraat om de rol van speaker op zich te nemen. Na een verkiezing, waaraan onder andere ook oud-vicepresident Joe Biden deelnam, kwam Pelosi als winnaar naar voren. Het is de tweede keer dat ze deze rol vervult: tussen 2007 en 2011 was Pelosi ook al voorzitter.

De benoeming tot speaker van het Huis van Afgevaardigden maakt Pelosi in een klap de machtigste vrouw van politiek Amerika. Als fel criticaster van de Amerikaanse president Donald Trump en nu ook voorzitter van het Huis waarin de Democraten een meerderheid hebben lijkt ze de strijd met Trump ook direct aan te gaan. Direct na de verkiezingsuitslag sprak ze van ‘een nieuwe dag’ en zei dat het tijd was de ‘grondwettelijke checks and balances ten opzichte van de regering-Trump’ te herstellen.

De geruchten rond een op handen zijnde afzettingsprocedure voor Donald Trump zwollen ook direct weer aan. Die worden nog eens versterkt doordat de juridische afdeling van het Huis van Afgevaardigden een vacature heeft opengesteld voor een advocaat met een specialisatie op de gebieden die nodig zijn voor zo’n impeachment. Eerder op de dag sprak Pelosi tijdens een interview met nieuwszender Today ook de veelgehoorde bewering tegen dat een zittende president niet aangeklaagd kan worden. Hoewel ze zei af te willen wachten wat uit het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar voren komt, zei ze ook dat de wet een zittende president niet per se in bescherming neemt.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (37)