24

Pensioencrisis raakt 12,6 miljoen mensen

Minister Kamp van Sociale Zaken kan daling van pensioenen beperken, maar niet voorkomen

De pensioencrisis zal veel meer mensen raken dan verwacht, schrijft de Volkskrant donderdag. De komende twee jaar zullen 12,6 miljoen deelnemers in pensioenfondsen – zowel werkenden als gepensioneerden – merken dat hun opgebouwde pensioen krimpt.

De verlaging van het pensioen zal gemiddeld 8,2 procent zijn, zo blijkt uit interne, ‘strikt vertrouwelijke’ ambtelijke memo’s van het ministerie van Sociale Zaken die zijn gemaakt voor minister Henk Kamp (VVD). De korting raakt gepensioneerden direct. Oudere werknemers die al veel pensioenrechten hebben opgebouwd, worden veel harder getroffen dan jongeren die tot dusver weinig hebben gespaard.

Kamp kan de krimp beperken door de regels te veranderen, maar te voorkomen is deze niet. Uit de memo’s blijkt dat de demissionair minister pas na de verkiezingen maatregelen wil aankondigen.

De pensioencrisis is acuut geworden door de aanhoudend dalende rente, waardoor fondsen steeds minder rendement maken op hun vermogen. Woensdag maakte de ambtenarenbond ABP bekend dat 2,8 miljoen pensioen drastisch dreigen te worden verlaagd.

Volkskrant: Verlaging pensioenen raakt vrijwel iedereen

Foto-voorpagina: Henk Kamp

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)