31

Pensioenen van een miljoen Nederlanders gaan omlaag

In Nederland kampen zo'n 250 fondsen met een tekort waarvan 100 er zwak aan toe zijn

Ruim honderd pensioenfondsen dreigen per april 2013 het mes te moeten zetten in de pensioenen. Gerard Riemen, directeur van koepelorganisatie de Pensioenfederatie zegt in het Financieel Dagblad dat de pensioenen van zo’n miljoen Nederlanders naar verwachting omlaag zullen gaan.

Donderdag maakten de pensioenfondsen hun derde kwartaalcijfers bekend. Daaruit bleek dat de dekkingsgraad van een groot aantal fondsen flink achteruit is gekelderd en zij de komende jaren dus niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Het unieke van deze nieuwe cijfers is dat in vergelijking tot eerdere problemen ook grote pensioenfondsen worden geraakt wat gevolgen zou hebben voor miljoenen Nederlanders.

Riemen baseert zich op gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) en de ingekeken kwartaalcijfers van vijf grote fondsen die vandaag worden gepubliceerd.

De rekening moet nu worden betaald. De tijd dat er kon worden gewacht met afstempelen is voorbij”, zegt hij in NRC.

Het gaat om zo’n 250 fondsen die met een tekort kampen. Honderd daarvan worden als zeer zwak beoordeeld. Namen wil de Pensioenfederatie niet noemen. Samen met DNB en het ministerie van Sociale Zaken probeert de koepelorganisatie met een oplossing te komen.

NRC: Lager pensioen dreigt voor miljoen Nederlanders

cc-foto: Erik Starck

Geef een reactie

Laatste reacties (31)