70

Pensioenfonds als hypotheekbank

Pensioenfondsen gaan hypotheken opkopen van banken, zodat deze weer geld kunnen uitlenen

Pensioengeld gebruiken om de tekorten bij banken te verkleinen? Het zou het voor banken weer makkelijker maken om geld uit te lenen. Het plan wordt van alle kanten met instemming begroet, schrijft de Volkskrant woensdag. Banken, pensioenfondsen, grote en kleine ondernemers, vakbonden, aannemers, toezichthouders en professoren reageren opgetogen.

Het idee komt van Kees van Dijkhuizen, financieel directeur bij zakenbank NIBC en voormalig thesaurier-generaal op het ministerie van financiën. Hij presenteerde het plan maandagavond aan minister Blok van wonen.

Van Dijkhuizen borduurt voort op een idee dat er een onevenwichtigheid zit in de Nederlandse economie: de pensioenfondsen zijn met maar liefst 900 miljard euro op de balansen schatrijk. De banken daarentegen hebben grote tekorten. Zij leenden veel meer geld uit dan zij met spaargeld kunnen dekken, dat verschil is op de hypotheekmarkt zo’n 270 miljard euro. Dit tekort maakt banken nauwelijks nog krediet durven te verstrekken aan ondernemers. De economie gaat op slot.

Dus, waarom niet dat opgepotte pensioengeld gebruiken om de economie aan te jagen?
Van Dijkhuizens voorstel is om alle hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie, het veiligste deel, onder te brengen in een nieuwe instelling, de Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI). Het zou daarbij gaan om zo’n 150 miljard aan veilige hypotheken. Hier kunnen de pensioenfondsen een rol gaan spelen. Zij verstrekken het geld aan de NHI. Daarop krijgen zij een rendement. De hypotheekrente, die in Nederland uitzonderlijk hoog is, zou door de nieuwe instelling kunnen dalen, denkt Van Dijkhuizen.

Volkskrant: Pensioenfondsen gaan in hypotheken

Foto-cc: 401 (K) 2013

Geef een reactie

Laatste reacties (70)