72

Peper: ‘Samsom heeft gefaald’

Gemengde reacties op akkoord ... PvdA-Tweede Kamerlid Timmermans: 'Verkiezingen worden Kunduz vs. PvdA' ... SP: 'Delen akkoord zijn niet slecht' ... Makelaars, werkgevers en Milieudefensie tevreden ...  FNV: 'Akkoord bezuinigt Nederland kapot'

Het Kunduz-akkoord roept gemengde reacties op. De betrokken partijen ogen zeer tevreden, maar ook daar klinkt intern enig gemor. PvdA doet niet mee en keurt het akkoord nu af. Al zijn er ook binnen de PvdA mensen die graag mee hadden gedaan met VVD, D66, CU en GroenLinks.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

PvdA-prominent Bram Peper draait er niet omheen op BNR: ‘PvdA-leider Diederik Samsom heeft gefaald en de PvdA heeft zich laten gijzelen door de SP. De partij heeft een enorme kans laten liggen.

Frans Timmermans, Tweede Kamerlid van de PvdA noemt het in Pauw en Witteman een strategisch goede zet van Samsom. 

Een andere PvdA’er Willem Vermeend reageert op Twitter positief op het akkoord: Moedig en uniek akkoord. Sterk optreden van Sap, Pechtold, Slob. Politiek huzarenstuk van Jan Kees de Jager.

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars laat weten dat ze blij is met de duidelijkheid. ‘Alles is beter voor de woningmarkt dan onduidelijkheid.’ Het is een opluchting dat de overdrachtsbelasting op twee procent blijft. Dat er wel iets aan de hypotheekrente-aftrek zou gebeuren was volgens de vereniging al zeker. De aflossingsvrije hypotheek verdwijnt en dat zorgt voor extra druk op de huizenprijzen.

Olli Rehn, de Eurocommissaris voor Economische Zaken is zeer tevreden met het akkoord. Hij noemt de getoonde inzet ‘bemoedigend’.

Ambtenaren hebben zeer ontevreden gereageerd. In het nieuwe akkoord is de ‘nullijn’ zoals die ook al in het Catshuis-akkoord stond overgenomen. Dat betekent dat leraren, politie-agenten en alle andere ambtenaren de komende twee jaar geen salarisverhoging krijgen. En daarover zijn ze woedend. Ze zouden onevenredig hard gepakt, zeggen ze. Voorzitter Van de Kamp van de politiebond ACP zei op de KRO-radio dat de agenten actie gaan voeren bij de publieksevenementen die op stapel staan. Welke evenementen dat zijn, is nog niet beslist.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)