Laatste update 09:32
31

Pepernoten wèl aangepast aan nieuwe inzichten, Pieten niet

Bij de officiéle intocht van Sinterklaas in Dordrecht zijn er speciale pepernoten in het leven geroepen voor kinderen die lijden aan de auto-immuunziekte coeliakie. De ziekte is volgens de Maag Lever Darmstichting bij 25.000 mensen in Nederland vastgesteld.

Er wordt voor het eerst in de lange geschiedenis van de traditie een moderne glutenvrije variant van het traditionele snoepgoed uitgedeeld, aangepast aan de nieuwste inzichten. De pepernoten moeten voorkomen dat de kinderen last krijgen van de ingrediënten van de oerhollandse lekkernij. Al komt een groot deel van die ingrediënten natuurlijk oorspronkelijk uit de koloniën:

De pepernoot stamt uit de tijd de Verenigde Oost-Indische Compagnie allerlei specerijen uit Nederlands-Indië haalde, vanaf de zeventiende eeuw. „Mensen noemden toen voor het gemak vaak alle kruiden ‘peper’, ook kaneel en nootmuskaat. Peper was een soort verzamelnaam voor alles wat uit de Oost kwam”, zegt Fred Voskuil. Daar komt het ‘peper’ van de pepernoot vandaan. De mix van specerijen die mensen gebruikten voor de taaiachtige koekjes, was vaak van één VOC-schip afkomstig.

Het pepernoten strooien is een vast onderdeel van het Sinterklaas-ritueel, gebaseerd op de legende van de goedheiligman die jonge meisjes die niet uitgehuwelijkt konden worden geld toestopte om te voorkomen dat ze in de prostitutie zouden belanden.

Het uithuwelijken is in Dordrecht geen traditie meer en de samenstelling van de pepernoot is nu ook aangepast maar van verandering van het koloniale uiterlijk van de kindervriend  willen ze in de gemeente in het  zuiden van de Randstad niets weten. Alle 100 ‘vrolijke’ Pieten moeten bij de intocht dan ook aantreden in discriminerende blackface-uitdossing die herinneringen oproept aan het slavernijverleden. Roetveegpieten worden door de organisatie niet toegestaan. “We vieren het traditionele sinterklaasfeest in de oudste stad van Holland”, zegt de voorzitter van Stichting Intocht Sint Nicolaas Dordrecht tegen RTV Rijnmond. De omstreden blackface Pieten worden bij de intocht op 17 november welkom geheten door  burgemeester Wouter Kolff.

cc-foto: Martin Broek

 

Geef een reactie

Laatste reacties (31)