Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Per jaar sterven 60 baby’s door roken tijdens zwangerschap’

  •  
09-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
3298488801_a60b16c73b_b
De strafrechtzaak die advocaat Bénédicte Ficq in 2016 startte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten ter wereld groeit: steeds meer organisaties en beroepsgroepen sluiten zich bij haar aan. Zo ook nu de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Het verwijt is dat de tabaksindustrie doelbewust een product verkoopt waarvan ze weet dat het tweederde van de gebruikers doodt. De NVK sluit zich nu aan omdat kinderen in deze zaak nog helemaal geen stem hebben, “terwijl het misschien wel de grootste slachtoffers zijn van tabak”, aldus kinderlongarts Noor Rikkers (LUMC) tegen EenVandaag. Kinderen kunnen het slachtoffer worden door zelf te roken, maar ook door het meeroken met hun ouders.
Rikkers:
De gevolgen zijn groot. Die zijn groot als er gerookt wordt als de moeder zwanger is. Zowel in haar buurt als wanneer ze zelf rookt, dan heeft dat gevolgen voor de baby in de buik. Er overlijden per jaar 60 baby’s aan het roken tijdens de zwangerschap. Dat weet lang niet iedereen.
“Er overlijden per jaar 60 baby’s aan het roken tijdens de zwangerschap”, aldus @NoorRikkers van @LUMC_Leiden. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) doet aangifte tegen de tabaksindustrie.
— EenVandaag (@EenVandaag) 9 februari 2018
cc-foto: Eli Duke

Meer over:

leven, roken, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.