26

‘Persbreidel om imago intensieve veehouderij te beschermen’

Partij voor de Dieren bekritiseert ruimingen Q-koorts

De Partij voor de Dieren heeft kamervragen gesteld aan de ministers van Landbouw en Volksgezondheid over de brief die de ministers schreven aan het genootschap van hoofdredacteuren. Daarin wordt opgeroepen om terughoudend te berichten over de ruimingen van geiten in verband met de Q-koorts.


De ministers van boerenpartij CDA hebben slechts Omroep Brabant toestemming gegeven om op één geselecteerd bedrijf te filmen. Op de website van de Partij voor de Dieren schrijft Marianne Thieme:

Het kabinet wekt de schijn met de opgelegde persbreidel het imago van de intensieve veehouderij te willen beschermen door het doden van meer dan 35.000 drachtige geiten aan het oog van de media te willen onttrekken. Daarmee wordt ook de sociale controle belemmerd op de wijze waarop de ruimingen plaatsvinden, terwijl bekend is dat er grote maatschappelijke bezwaren bestaan tegen het ruimen van gezonde dieren, onder meer bij LTO, de KNMvD, de Dierenbescherming en Wakker Dier.

De verwijzing in de brief naar de wens van gezinnen van geitenhouders vindt Thieme ongepast. Geitenhouders die geen aandacht willen van de pers kunnen dat zelf aangeven.

In het Brabants Dagblad komt een geitenhouder aan het woord waar vanochtend de geiten zouden worden afgemaakt. “Ik zorg in elk geval dat de kinderen vandaag ergens zijn ondergebracht. Zij mogen niet zien hoe de geiten worden afgemaakt.”

Geef een reactie

Laatste reacties (26)