85

Persvoorlichter Trump liegt over media, CNN voorzag het

De persvoorlichter van Donald Trump Sean Spicer heeft in een persconferentie glasharde leugens verteld over de inauguratie en mediaberichtgeving. Volgens het Witte Huis zouden ‘de media’ nepnieuws verspreid hebben over de grootte van het publiek, terwijl duidelijk in foto’s en beelden te zien is dat de opkomst mager was. CNN besloot voor de persconferentie al niet live te gaan uit argwaan voor valse informatie vanuit de president, wat volkomen terecht bleek.

Het wordt steeds moeilijker voor de Amerikaanse pers om haar werk te doen onder het bewind van Donald Trump. Media worden voor leugenaars en charlatans uitgemaakt omdat zij hun werk doen en kritiek leveren. Het gaat zelfs zo ver dat een Fox-journalist CNN moest verdedigen. Maar zaterdag maakte het Witte Huis het echt bont door iets dat onomstotelijk bewezen is te ontkennen. Volgens Spicer is er ‘geen enkele andere inauguratie geweest met zo’n groot publiek’.

De schatting is dat er 1.8 miljoen mensen bij de inauguratie van Obama waren en nog niet de helft bij die van Donald. Ook mochten journalisten geen vragen stellen tijdens de persconferentie. De persvrijheid van de komende vier jaar wordt onder druk gezet blijkt al uit het feit dat nieuwsomroepen zich moeten afvragen of ze de persconferentie niet eerst moeten factchecken voor het uitzenden omdat de president van de Verenigde Staten waarschijnlijk gaat liegen.

brian stelter

Geef een reactie

Laatste reacties (85)