Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pesten op het werk kost staat jaarlijks 4 miljard

  •  
25-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kantoortuin_300.jpg
Van dreiging tot seksuele intimidatie ... Kantoortuinen nog lang niet vrij van pesterijen
Pesten leidt tot verzuim en kost de samenleving naar schatting zo’n 4 miljard euro per jaar. Dat meldt de Volkskrant. Eén op de drie werknemers wordt weleens gepest zo blijkt uit het onderzoek dat de Universiteit van Twente voor CNV uitvoerde. Mensen die gepest zijn, blijven daar nog lang last van houden. Zelfs als ze gestopt zijn bij de werkgever waar de pesterijen zijn begonnen of als ze van baan veranderen.
CNV heeft sinds de zomer al zo’n 65 telefoontjes binnen gekregen. Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen zegt in de Volkskrant:
Ik vind het veel. Er zitten acht zaken tussen waarvan we denken dat we daar een zaak van kunnen maken. In de 57 andere gevallen geven de bellers aan dat we er nog niets mee moeten doen, maar dat ze misschien later terugbellen. Er zit ook seksuele intimidatie tussen.
Uit de meldingen die CNV binnen krijgt, blijkt dat mensen vaak niet binnen het bedrijf de pesterijen durven aan te kaarten. Het gaat soms ook om verbaal of lichamelijk geweld, seksuele intimidatie, dreigen of racisme.
Naast een luisterend oor probeert CNV ook als bemiddelaar een rol te spelen. Op de werkvloer of, in het uiterste geval, door naar de rechter stappen. Sommige bedrijven werken al met pestprotocollen om de goede sfeer op de werkvloer te behouden en verzuim tegen te gaan.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.