8

Peta dwingt Spanje stieren te ruilen voor rollend gevaarte

Het traditionele stieren rennen past niet meer in Spaans dorpsbudget 

Rennen voor dolle stieren behoort jaarlijks tot één van de tradities bij Spaanse dorpsfeesten. De angstige stier rent door de smalle straatjes achter de mensenmassa aan die probeert te ontkomen aan het op hol geslagen dier. Dierenactivisten willen al jaren dat de culturele traditie ophoudt. De economische crisis zorgde al een tijdje voor een alternatief: een 100 kilo zware bal. Dierenactivistenorganisatie Peta hoopt nu dat meer dorpen van het alternatief gebruik gaan maken.


Het Spaanse dorp Mataelpino maakt al vier jaar gebruik van de ‘stierenbal’. Het rollende gevaarte heeft een diameter van drie meter en is net zo angstaanjagend als een échte stier, meent burgemeester José Angel Guerrero in The Guardian. “Vorig jaar belandde nog een paar renners in het ziekenhuis.”

Peta hoopt dat het alternatief dat ontstaan is door de crisis, het karakter van de toekomst gaat bepalen. Volgens Mimi Bekhechi van Peta komen er zelfs meer toeristen af op stierenballen runs dan runs met échte stieren. “Het is duidelijk dat dorpen er financieel beter van worden als ze stierenballen gebruiken”, meent Bekhechi. Zo kunnen bedrijven het evenement ook sponsoren door hun logo en naam op de bal te drukken.

Burgemeester Guerrero van Mataelpino heeft in zijn dorp s nog geen doorslag kunnen bereiken om alleen nog stierenbal runs te houden. “Helaas”, vindt Guerrero. “Mensen willen toch vasthouden aan tradities.”

The Guardian: Spain Urged to swap bull run for ball run

Geef een reactie

Laatste reacties (8)