16

PETA strikt Brits model voor campagne tegen dierenproeven

Jessica-Jane Clement in actie nu cosmeticamarkt zich steeds meer op mannen richt

‘Sammy’ is een gelukkig konijn. Hij mocht, languit gestrekt, tussen de buste van het Britse fotomodel Jessica-Jane Clement poseren voor een nieuwe campagne van dierenrechtenorganisatie PETA. Zijn soortgenoten brengen het er vaak minder goed vanaf. In kleine kooitjes ondergaan ze dierenproeven om de werking van cosmetica- en andere verzorgingsproducten te testen.


Clement is niet het eerste model dat PETA wist te strikken. Alicia Silverstone, Eva Mendes en Jamilia gingen haar voor. De Britse Clement vindt dat geen enkel konijn moet lijden voor schoonheid. Als ze geen actrice en presentatrice was geworden had ze als visagiste gewerkt, zegt ze in een interview met PETA.

Als rolmodel heb ik grote invloed op het gebruik van bepaalde producten”, aldus Clement. 

Het fotomodel maakt zich zorgen over de cosmeticamarkt. De meeste merken, ook de grote, gebruiken nog altijd dierproeven. Nu ook de mannelijke cosmeticamarkt aantrekt, vindt Clement dat ze in actie moet komen.

“Mannen omarmen meer en meer hun vrouwelijke kant en meisjes beginnen almaar jonger met make-up. Ook al is er een grote vraag naar cosmeticaproducten, dit betekent niet dat daarvoor dieren moeten worden gedood”, aldus de 27-jarige Clement.

Wie de website gocrueltyfree.org er op na slaat ondervindt dat van de dertig cosmetica- en verzorgingsproducten, er maar drie dierproefvrij zijn. Het testen op dieren voor cosmetica is illegaal in Europa, maar tot 2013, wanneer nieuwe regelgeving wordt ingevoerd, mogen bedrijven de dierproeven blijven uitvoeren en hun producten verkopen.  

Cosmetica die dierproefvrij zijn hebben het HCS symbool. Het springende konijntje geeft aan dat er geen dierproeven zijn uitgevoerd voor het ontwikkelen van de make-up. HCS wordt in Nederland vertegenwoordigd door Een Dier Een VRIEND en is een initiatief van de enige samenwerkende organisatie in Europa van dierenorganisaties die gespecialiseerd is in het strijden tegen dierproeven. 

Op bovenstaande verzamelclip toont Jessica-Jane dat ze weet hoe je cosmetica aan de man brengt. In het derde fragment reikt haar dierenliefde zelfs nog verder.

Peta.org.uk: Jessica-Jane Clement: No Bunny Should Suffer for Beauty

De Redactie: ‘Hoeveel geluk kan een konijn hebben?’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)